Пътуваме без карантина до 16 държави в Европа

Пътуваме без карантина до 16 държави в Европа

Ще можем да пътуваме без каратина до 16 държави. Това съобщиха от МВнР за NOVA във връзка с въпроси изпратени от медията.

Към момента държавите в Европа, в които български граждани, пътуващи от България, могат да влязат без да бъдат поставяни под 14-дневна карантина са: Албания (но при завръщане в България от Албания българските граждани са поставяни под карантина), Естония, Италия (но при завръщане в България от Италия българските граждани са поставяни под карантина), Косово (но при завръщане в България от Косово българските граждани са поставяни под карантина), Латвия, Словакия, Словения, Сърбия, Турция (но при завръщане в България от Турция българските граждани са поставяни под карантина), Хърватия, Черна гора и Швеция (но при завръщане в България от Швеция българските граждани са поставяни под карантина).

Чуждите граждани, които пристигат в Босна и Херцеговина, Германия, Нидерландия, Швейцария не подлежат на задължителна карантина, но има определени условия в пропускателния режим:

– Босна и Херцеговина – забранено е влизането на чуждестранни граждани, с изключение на определени категории,

– Германия – има строг ограничителен режим за влизане и транзитно преминаване през страната. Само определени категории граждани имат право да влизат в страната – германски граждани, такива с постоянно пребиваване или адресна регистрация, транзитно преминаване към страната на произход и др.

– Нидерландия – гражданите не се допускат на територията на страната, ако нямат основателна причина.

– Швейцария – границите са затворени за чуждестранни граждани. Само определени категории граждани имат право да влизат в страната –граждани на страната, такива с постоянно пребиваване или адресна регистрация, транзитно преминаване, бизнес пътуване и др.

МВнР все още препоръчва на българските граждани да не пътуват в чужбина, ако не е налажително. Институцията постоянно обновява рубриката „Пътувам за…“ на сайта си, където са описани всички условия пътуване и влизане на български граждани в страните по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *