Почти 20 млрд. евро би струвала втора вълна на ограничения на германската икономика

Почти 20 млрд. евро би струвала втора вълна на ограничения на германската икономика

19,3 млрд евро би струвала втора вълна на ограничения на германската икономика, пише немският вестник Die Welt. Изданието се позовава на проучване на берлинския Институт за икономически изследвания (DIW).

От нов локдуан най-силно биха пострадали ресторантьорите и хотелиерите, като техните загуби се оценяват на 5,8 млрд. евро, което се равнява на 55% от приходите им на тримесечие. На второ място негативи ще има промишлеността на Германия, която би излязла „на червено“ с 5,2 млрд. евро. Още около 2,1 млрд. евро биха били изгубени в сферата на културата, развлеченията и спорта. Тотални ограничения ще отрежат 1,3 милиарда от приходите в търговията. Останалите 4,9 млрд. евро са евентуалните загуби на логистичните компании и доставчиците на корпоративни услуги.

От института прогнозират по-ниско влияние от втората вълна на ограничения, но към края на годината броят на безработните ще се увеличи със 100 хил. души. През пролетта без работа, заради пандемията от китайския коронавирус в Германия бяха уволнени над 630 хил. души.

От DIW предвиждат за догодина БВП на Федералната република ще отчете значителен ръст. Условието обаче е втората вълна от пандемията да бъде ограничена в най-близко време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *