НОВИНИТЕ

Покрай виното и бирата: Свалят на 9% ДДС-то и за фитнеса

Бюджетната комисия в парламента реши ДДС ставката за бира и вино да бъде 9 %. „За“ предложението гласуваха 13 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ – 3, с което то бе прието. Окончателното решение трябва да бъде гласувано в пленарна зала.

Предложението, което е внесено от лидера на НФСБ Валери Симеонов, е направено в преходните и заключителни разпоредби в Закона за местните данъци и такси, с които се изменя Законът за ДДС. В досега действащото законодателство изключение от 9 –процентната ДДС ставката бяха бирата, виното и спиртните напитки. Сега това изключение се премахва и ставката ще важи освен за ресторантьорски и кетъринг услуги и за бирата и виното.

В Комисията лидерът на НФСБ допълни предложението си за спортните съоръжения. Валери Симеонов отчете, че намаляването на 9 % увеличава събираемостта на данъците. Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че няма да участва в гласуването по текстовете. „Принципно не съм съгласна с промяната на ставката по ДДС“, каза Менда Стоянова и заяви, че групата на ГЕРБ ще подкрепи текстовете.

От БСП заявиха, че ще се въздържат от подкрепа. Подкрепата си за текста изрази депутатът от групата Дора Янкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *