НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Навални изиграл таен агент и научил, че трябвало да бъде убит чрез бельото си

Критикът на Кремъл Алексей Навални заяви, че е измамил агент на руските тайни служби и е научил подробности за неуспешния заговор за убийството си, както и че научил, че отровата е била поставена в бельото му, предаде Ройтерс.

По-рано този месец Навални обяви, че случаят с отравянето му е разрешен след съвместно журналистическо разследване, според което за отравянето отговарял отряд убийци от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

В качен днес видеоклип на сайта си Навални казва, че преди да бъде огласено съвместното разследване, се е обадил по телефона на някои от предполагаемите си отровители и се е представил за сътрудник на секретаря на Съвета за национална сигурност на Русия. Един от тези хора, когото Навални нарича сътрудник на ФСБ, е разговарял с него 49 минути по телефона и изглежда е бил част от екипа за заличаване на следите, заяви опозиционерът. Навални публикува запис и текст на разговора.

Ройтерс не може да потвърди чрез независим източник обстоятелствата около телефонния разговор, нито самоличността на събеседника на Навални.

Кремъл нееднократно е отричал всякакви твърдения, че Русия се е опитала да убие Навални. Засега ФСС не е коментирала твърденията на опозиционера.

Във видеоклипа Навални се чува да пита събеседника си от другата страна на телефонната линия: „Защо не се получи нищо?“

„И аз съм си задавал този въпрос неведнъж“, отговаря глас от другата страна на линията.

Попитан защо Навални е оцелял, гласът отговаря, че това е така вероятно защото самолетът е извършил непланирано аварийно кацане и той е получил професионално и бързо лечение от руските медици. „Ако беше продължило малко по-дълго, всичко можеше да приключи различно“, казва гласът.

През август, Навални, един от най-отявлените критици на президента Владимир Путин, беше превозен по въздух за лечение в Германия, след като припадна в самолет в Русия. Берлин заяви, че той е бил отровен със съветското бойно отровно вещество „Новичок“ при опит да бъде убит – твърдение, което много от западните страни приемат.

Миналата седмица Путин отхвърли съобщенията в медиите за отравянето на Навални. Той заяви, че те са скалъпени по информация, предоставена от американските разузнавателни служби, и представляват опит самият руски президент да бъде очернен и Навални да бъде представен като по-важен, отколкото в действителност е.

Навални се възстановява в Германия, но заяви, че възнамерява да се върне в Русия на необявена дата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *