НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Масачузетският университет обяви млад българин за иноватор

Масачузетският технологичен университет обяви 30-годишен български учен за визионер. „Златко Минев преобърна основно твърдение в квантовата физика, което смущаваше Нийлс Бор и Алберт Айнщайн“, написа университетът на страницата си в интернет. През по-голямата част от 20-ти век се предполагаше, че атомите се променят от едно енергийно ниво в друго при резки, непредвидими, малки квантови скокове. Минев доказа друго. Той не само може да предвиди движението, но и да го контролира.

„Квантовата физика не е толкова непредсказуема и дискретна, както сме мислили по-рано“, е цитиран да казва българинът в сайта на учебното заведение, съобщава bg-voice.

Експериментът на Златко Минев показа, че когато един атом е бомбардиран с енергия под формата на светлина, той се движи от едно енергийно ниво на следващо по непрекъснат и плавен начин, а не чрез мигновен скок. Нещо повече, Минев успя да открие промяната в енергийното ниво на атома достатъчно бързо, за да го контролира, така че да може да спре скока му и да го обърне, преди да бъде завършен.

„В краткосрочен план – казва той – с мониторинга, който разработих за този проект, можем да имаме известна предсказуемост“.

Работата на Минев би могла да има сериозни последици за квантовите изчисления, позволявайки на човечеството по-добре да работи с криптирана информация, да моделира химични реакции и да прогнозира времето, пише още Масачузетският университет.

Представянето на Минев на страницата на университета бе цитирано и от Американското посолство в България. Съобщението за него започваше с възклицанието „Какво вдъхновение!“.

Откритието на българина бе описано в медии по целия свят, а британски вестник преди няколко месеца го нарече „научно земетресение“.

Д-р Златко Минев е учил в различни престижни американски университети. Той е бакалавър по физика от Калифорнийския университет в Бъркли, бил е асистент в Станфорд, а след това е продължил образованието си в Йейл, откъдето има две магистърски степени. Там той е защитил и докторската си дисертация в лабораторията по квантроника на Мишел Деворе, където е провел и експеримента с контролирането на квантовия скок.

Д-р Минев освен това е и щатен научен сътрудник в лабораторията „Уотсън“ на корпорацията „Ай Би Ем“. Той пише в профила си в „ЛинкдИн“, че владее четири езика, като на първо място поставя българския.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *