Коронавирусът убива по един италианец на всеки 2 минути

Коронавирусът убива по един италианец на всеки 2 минути

От няколко дни темповете на зараза с COVID-19 в Италия стават малко по-приглушени, макар и да се задържат на доста високо равнище, но напоследък безпокои скокът на смъртността.

До този извод стигат днес трите най-тиражирани всекидневника в страната – „Кориере дела сера“, „Република“ и „Стампа“ в коментарите си на последните данни за шествието на Sars-CoV-2 из Апенините – 32 191 новозаразени вчера и 731-ма души предали богу дух. Като първият от трите популярни вестника се тревожи най-много от нелицеприятния факт, че с 4-ма починали от „Ковид-19“ на 100 заразени Италия е „световен бронзов медалист“ – в тъжната класация преди нея са само Мексико и Иран. Излизащият в Торино в. „Стампа“ пък прави „черната сметка“, че от началото на пандемията през март досега новият коронавирус е умъртвявал по един италианец на всеки две минути.

От вчера обаче една друга неприятна вест тревожи както десетките хиляди хора, повалени на легло от COVID-19 между Алпите и Сицилия, така и цялата общественост на Апенините. Става дума за обявената от лекарите в страната стачна готовност срещу неадекватното според тях управление на пандемията от правителството и въобще от държавните институции на централно и местно равнище.

Като интересното е, че специалистите от авангарда на борбата срещу коронавируса не протестират толкова срещу недостатъчните грижи за тях, които да ги пазят от смърт и заразяване. Нищо, че броят на починалите от COVID-19 лекари в страната от началото на пандемията тези дни надхвърли 200 души, а този на прекаралите болестта – 20 хиляди.

Освен че са недоволни от не добре координираната здравна политика на национално равнище, докторите издигат глас на протест най-вече срещу унизителното отношение към тях на властта. Защото през пролетта те бяха възхвалявани като герои, а сега смятат, че са незаслужено хулени, пренебрегвани и заклеймявани, едва ли не като престъпници.

А това волно или неволно отношение към медиците според тях самите се копира от обикновените италианци, за много от които лекарите им вече не са ангели – спасители като преди, а слаби професионалисти и дори мизерници, които не могат да се справят с един грип…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *