Кое доведе до толкова много смъртните случаи в старческите домове в Испания?

Кое доведе до толкова много смъртните случаи в старческите домове в Испания?

Какви грешки доведоха до толкова много смъртните случаи в старческите домове? Испания започва разследване на драмите в затворените помещения, където хиляди смъртни случаи са приписвани коронавируса.

Що се отнася до старческите домове, където няма много смъртни случаи, те са използвали своите добри практики, като онзи социален център, в който половината от персонала остава затворен почти един месец с обитателите му, пише bulgaros.ovh, цитирайки 24zdrave.

Прокуратурата започна криминални разследвания в 86 старчески домове, включително 40 в района на Мадрид, въз основа на жалби от семейства или служители.

Ако най-малко 1054 обитатели са починали от коронавируса между 8 март и 17 април в старческите домове в района, други 5688 смъртни случая са „свързвани“ с вируса, според местните власти.

„Всички сме правили грешки“, каза местният служител по социалната политика Алберто Рейеро, като призна, че старческите домове не са били „достатъчно подготвени“. Служителят посочи трудността да се изолират обитателите, липсата на лични предпазни средства за персонала, забавянето на получаването на диагностични тестове …

В град Алкоркон, близо до Мадрид, най-малко 116 души са починали в четири старчески домове.

Двайсет старчески домове са разследвани в Каталуния, втората най-засегната област, където 2621 смъртни случаи в домове за стари хора са представени като следствие от потвърдени или предполагаеми случаи на коронавируса.

Директорка на семейна компания, притежаваща седем частни старчески домове в Испания Беатрис де Виламор Пиментел заяви, че е преживяла „ситуация на голяма безпомощност и тъга“.

„В края на февруари предвиждаме закупуването на маски и предпазни средства за всички професионалисти и увеличаваме персонала“, каза 29-годишната управителка.

За съжаление, този непознат вирус е проникнал в три от седемте старчески дома. В един от тях починаха 10 обитатели, включително два „потвърдени случая на коронавирус“.

Според нея старческите домове разполагат с „екип от медицински персонал и медицински специалисти, както и с голям човешки капитал“.

Но в старчески дом в Мадрид, „където са настанени 55 обитатели и има 25 души персонал“, 12 служители спряха работа, след като бяха заразени или се уплашиха да не бъдат заразени, „и беше почти невъзможно да им се намерят заместници“, казва тя.

Предвид препълнените болници „не беше възможно да се преместят много обитатели на домовете в интензивните отделения на болниците и трябваше да се трансформираме в медицински центрове без адекватни средства за управление на тази криза“.

Старческият дом „Ла Прадерас“ в Посуело де Аларкон, в богато предградие на Мадрид, беше пощаден от смъртни случаи вследствие на коронавируса.

Всяка сутрин служител пръска с дезинфектант навсякъде.

От първата седмица на извънредното положение, въведено на 14 март, 90-те обитатели бяха затворени, всеки в стаята си, а персоналът бе облечен в защитно облекло от главата до петите, преди да влезе при тях.

В старческия дом, в който работят двама лекари и две медицински сестри, 35-годишният директор, Даниел Ага Родригес, ежедневно измерва температурата на обитателите. „Това ни позволява да реагираме много бързо“.

„Когато възрастен човек започне да се чувства зле“, той незабавно бива изолиран за 14 дни или дори се изпраща в болницата.

Петима обитатели са починали от 8 март насам, но от съществуващи отпреди заболявания, а не от коронавируса, уверява той. След извършване на тестове е установено, че само трима от общо 90 обитатели са заразени.

Други домове за възрастни хора са се защитили от вируса, като са затворили персонала си заедно с обитателите.

Старческият дом в Лерида, Каталуния, беше първият, който направи това на 13 март.

„Можем да станем преносители, нашите обитатели са от най-уязвимото население, а не можахме да си купим маски или дезинфекциращи гелове“, спомня си директорката Карол Митхана.

„Така видяхме, че единственият начин да спрем преноса на Ковид-19 е да останем затворени вътре“, каза 35-годишната управителка, който „прекара в дома 28 дни с половината персонал – 22 души, грижещи се за 89 обитатели“.

След като старческият дом успя да получи защитни средства и тестове, той възобнови работата си почти в нормален ритъм на 9 април, но чрез значително увеличаване на персонала си и прилагане на строги правила.

„Много сме щастливи, че продължаваме да бъдем старчески дом с нула случаи на Ковид-19“, каза директорката.

„Все пак имаме и малко късмет“, признава тя. Ако дори един служител от персонала да се беше заразил навън, преди да бъде подаде сигнал, „всичко щеше да е по-сложно“, добави директорката на старческия дом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *