Какво ни причиняват шиповете във врата?

Какво ни причиняват шиповете във врата?

Oшипяването в медицинската литература се нарича остеофитоза. Страдащите от ошипяване не са концентрирани в една възрастова група, макар остеофитозата да е приета за класическо дегенеративно състояние. Остеофитозата засяга както мъжкия, така и женския пол и в някои случаи образуването им започва след 30-годишна възраст.

Измененията в костната тъкан са форма на адаптация – начинът, по който организмът се приспособява към промените. Когато една зона е претоварена, например шийният дял, и паралелно с това липсва добре развита мускулатура, която да предпази гръбначния стълб, се води до компенсация отстрана на костната тъкан. Тя постоянно се ремоделира и при описания тип промени се води до разпределение на натоварването на по-голяма площ – трупане на костна тъкан или образуването на т. нар. шип.

Актуалността на проблема и нарастването на случаите се дължат на обездвижването – съответно слабо развита мускулатура на врата и същевременно масово използване на телефони, което налага принудителна (допълнително) натоварваща позиция за шийният дял на гръбнака.

Остеофитите обикновено се намират по ръба на костта в ставата. Те се считат за резултат от триене върху костта и често се свързват с остеоартрит. Ентезофитите са костни шипове, които се развиват на мястото на контак на връзките (лигаменти) и сухожилията в костите.

Ентезофитите могат да се развият поради тесни връзки и сухожилия, които се трият по костите, увреждане на меките тъкани или възпалително заболяване. Могат да се появят в цялото тяло, но най-често около костите, които формират петата. Симптомите могат да включват болка и подуване на ставата или зачервяване. Развитието на ентезофити често се свързва с локална травма или интензивна физическа активност.

В някои случаи ентезофитите са симптом на системно състояние, като серонегативни спондилоартрити или ендокринно разстройство.

Значителна роля в развитието на ошипяване играе влошеното кръвоснабдяване на костите, познато като исхемия. Намаленият приток на кръв може да повлияе негативно състоянието на костната структура.

Характерно е още, че страдат най-много млади хора, които не са физически активни или обратното – прекаляват системно с физическата активност.

В голяма част от случаите болката не зависи от това, което се установява на рентгеновата снимка. Измененията могат да бъдат изразени, но почти да не е налице симптоматика, както и обратният случай – изразени симптоми при липса на изразени обективни промени.

Симптомите зависят от разположението на шипа. В коляното болката може да се проявява при сгъване на коляното, докато ошипяване в областта на гръбначния стълб може да доведе до притискане на нервите, предизвиквайки изтръпване в крайниците.

Плоскостъпието може да доведе до редица проблеми на опорно-двигателния апарат. Усложненията зависят от степента на плоскостъпие, възрастта и физическата активност. Поради промяната на центъра на тежестта започва развитието на промени в положението на бедрата, таза и гърба. Проблемът може да се задълбочи и да се появи напрежение в подбедрицата, създавайки се условия за разширени вени, претоварването на колянната и тазобедрената става може да доведе до износване на ставния хрущял – артроза, а в дяловете на гръбначния стълб могат да се развият остеофити и дискова херния.

Развитието на остеохондрозата е сравнително бавно и може да продължава с години. За съжалението, веднъж отключено, заболяването трудно се повлиява от медикаментозна терапия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *