Гърция забранява изобщо движението на автомобили по Великден?

Гърция забранява изобщо движението на автомобили по Великден?

Гръцкото правителство обмисля да забрани напълно движението на лични автомобили в навечерието на Великден и на самото Възкресение, за да осигури стриктното спазване на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в критичния момент на най-големия православен празник, пише атинският ежедневник „Катимерини“.

Ако в крайна сметка мярката бъде приета, тя ще бъде приложена от 20 часа вечерта на Велика събота, когато затварят магазините. Показателни за намеренията на правителството са вчерашните думи на правителствения говорител Стелиос Пецас, който заяви, че „не се позволява пътуване до домовете на роднини и приятели, за да празнуваме заедно“. Правителството разбира умората на гражданите и ако тази мярка бъде приета, тя ще бъде последната преди постепенното разхлабване на ограниченията през май.

Икономическият ежедневник „Нафтемборики“ се спира на обръщението, което направи вчера вечерта по телевизията премиерът Кириакос Мицотакис. Акцент в изказването на премиера „Нафтемборики“ поставя върху фразата, че в периода на пандемията е било изградено доверие към държавата, което ще даде възможност след края на ограниченията да започнат съществени реформи.

„Контра нюз“ пише, че половината от хотелите в Гърция са във фактически фалит, като цари паника от взрив на безработицата и от ново поколение „лоши кредити“. Вестникът съобщава и за снощното обръщение на премиера Кириакос Мицотакис към нацията, като коментира, че то е било с „аромат на избори“.

Свързаният с опозиционната СИРИЗА в. „Авги“ критикува премиера Кириакос Мицотакис за снощното му телевизионно обръщение под заглавие „Хитър политикан“. Според вестника Мицотакис е „открил“ нуждата от нова система на обществено здравеопазване, признал е, че идва дълбока рецесия, но е определил като „нелогични искания“ мерките, които повечето страни предприемат за ограничаване на рецесията. Според СИРИЗА обръщението на Мицотакис не е било посветено на пандемията, а на политическа целесъобразност, предаде БТА.

„Авги“ цитира и бившия министър на финансите Евклидис Цакалотос, който предупреждава настоящия министър ХристосСтайкурас, че грижа за средната класа в момента не съществува и с всеки час, през който кабинетът не взима нужните мерки, се приближава към дълбока и продължителна икономическа криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *