В страната жилищата поевтиняват, в Бургас и Стара Загора – поскъпват

В страната жилищата поевтиняват, в Бургас и Стара Загора – поскъпват

За първи път от 2015 г. цените на жилищата в страната като цяло намаляват. Това се е случило у нас през второто тримесечие според разпространените в сряда данни на НСИ. Тези месеци бяха изцяло под знака на извънредното положение.

Спадът е много малък – само 1,1%, и то само в сравнение с предходното тримесечие. В сравнение със същото тримесечие на 2019 г. пак има нарастване на цените, но то вече е в рамките само на 2,9%, а доскоро се движеше между 4 и 5%.

Свиването на цените на жилищата през април-юни е по-голямо при новите апартаменти – с 1,3%, докато при съществуващото строителство е само с 0,9%, но пък старите жилища като цяло са по-евтини.

В сравнение с година по-рано новопостроените жилища са поскъпнали само с 0,8%, докато на съществуващите цените се повишават с 4,2%.

От шестте големи града, чиито жилищни цени НСИ наблюдава, единствено в Бургас има леко повишение в сравнение с предходното тримесечие – с 2%. Във Варна обаче индексът на цените спада за същия период с 3,2%, в София е 1,7%, в Пловдив – 1,4%, в Русе – 0,5%, а в Стара Загора – 0,8%.

В Стара Загора цените на новите жилища продължават да нарастват с по-високи темпове, отколкото в останалите големи градове. А в сравнение с 2015 г., когато НСИ възобнови събирането на тези данни, там е отбелязано най-голямото нарастване на стойността на тези жилища изобщо в страната – с 52%. В столицата например то е само 40%.

Данните на НСИ са предварителни и се отнасят само за големите градове и за жилища, които са купени от физически лица, като не се включват сделките с ваканционни имоти.

Първоначалните прогнози, когато започна коронакризата, бяха за приблизително 20% спад на жилищните цени до края на годината на годишна база. Засега обаче намалението до края на годината се очертава да е само около 5 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *