Болници искат отрицателен PCR и от родилки

Болници искат отрицателен PCR и от родилки

В столичния „Майчин дом“ искат предварителен PCR при прием на родилки. “Може да се направи, където е удобно на жената. При нас цената е 120 лева и резултатът излиза до 24 часа“, обясниха от лечебното заведение.

Две заразени с коронавирус са постъпили в родилното отделение на МБАЛ-Добрич, съобщи началникът на отделението д-р Ивайло Петев. Първият случай е бил преди 3 месеца. Вторият – отпреди седмица. Постъпилата родилка спестила на лекарите, че е била под карантина заради съпруга си, който бил с положителен резултат. Ден преди да роди, получила симптоматики, а PCR тестът се оказал положителен. Новороденото бебче било с отрицателни за коронавирус резултати. Майката и детето останали в отделението, докато изтече карантината.

PCR тестове не се изискват

при постъпване на родилките в отделението, каза още д-р Петев. Такива се правят само ако има съмнения и до излизане на резултатите жените стоят изолирани в отделни помещения.

Досега не е имало бременна пациентка с коронавирус, но непрекъснато постъпват родилки, които са пътували или са били в някои от рисковите държави. Това коментират от родилните отделения във варненските болници и от СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“. Според АГ специалистите успешните раждания в страната от заразени родилки потвърждават твърдението, че вирусът не се предава от майката на детето. Въпреки това във всяко от здравните заведения има предвиден вариант за настаняване и обгрижване на заразена родилка. PCR тест за новопостъпваща родилка

се прави само при наличие на симптоматика

съобщиха от специализираната болница „Ниа Мед“ в Стара Загора, където са предвидили няколко легла за евентуални положителни случаи, но поне до 5 ноември такъв казус не са имали.

Няколко са случаите на родилки с положителни тестове, коментират от АГ клиниката при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, последният е приета по спешност 13-годишна казанлъчанка, която е родила недоносено бебе, преди да й излязат резултатите от теста в родния град.

„Когато знаем, че родилката е позитивна, е отделена самостоятелна зала, в която се извършва това раждане, съвсем отделен вход. Всички работещи лекари покрай родилката са с предпазни средства“, коментира доц. Георги Минков от клиниката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *