Без здравен паспорт за почивка в Гърция?

Без здравен паспорт за почивка в Гърция?

Туристите няма да имат нужда от здравен паспорт за почивка в Гърция, обяви Саввас Карафилидис, председател на Българо-гръцката търговско-промишлена палата в предаването „Референдум“ по БНТ. По думите му има желание от България и Гърция да се споразумеят, за да няма карантина за туристите.

„Ситуацията след първия месец след отварянето на хотелите ще се наблюдава и ако е необходимо ще бъдат въведени допълнителни мерки“, каза още шефът на гръцката палата у нас. Припомняме, че гръцките власти обявиха през април, че за допускане на гости по суша, море и въздух „здравните паспорти“ са един от вариантите.

В Гърция хората са доста уплашени и собствениците на хотели и вили се замислят дали да отворят.

Към момента 113 хотела са обявили фалити и още 3000 по цялата територия на страната може да не отворят. Това са основно по-малки хотели. В същото време очакваме да се повиши качеството на предлаганата услуга, за да привлекат повече туристи. Относно изискванията за дистанция, ако ресторантите са в хотелите ще трябва да намерят място извън тях за хранене. Ако не става, ще има рум сервиз. Това са само идеи като този месец, трябва да бъдат изяснени, заяви Карафилидис.

Хигиенните условия са важни за повече от половината българи при избор на почивката през летния сезон. Цената на услугите вече е изместена от сигурността, показва специалното допитване на Алфа Рисърч, представено в предаването. Анкетата направена по време на предаването установи, че 69 на сто от хората смятат да почиват, а 3,8% все още не са взели решение.

За 56.6 на сто от българите хигиената е важна сред нещата, които карат туристите да изберат за почивка едно място пред друго. Нагласите на българите да търсят добра оферта е важна за 49%, спазване на предпазните правила при 44.6 на сто, а осигуряване на безопасна дистанция между хората е на трето място – 43.8 на сто.

Трите следващи най-отличими неща, които биха привлекли туристите най-много са по-ограничен поток от хора (35.7%), удобството на дестинацията (31.3 на сто) и при едва 21.3% допълнителни бонуси към услагата, показват събраните данни.

Аз не съм убедена, че премахването на таксите за чадъри и шезлоги е най-добрия вариант за привличане на туристи, тъй като на някои от ивиците няма заведения, а трябва да се покрият разходите за медицинско обслужване и спасители, заяви архитект Евгения Димева.

Трябва да се направят специални коридори за всеки модул до морето. Прегради не мисля, че е удачно да се слагат- то е абсурдно, защото от тях няма въздух. Има вариант да взаимстваме идеята за плажни кошници, които ги има по света. Това са шезлонг с две места и тента.

Според мен организацията за издаване на ваучери е сложна и с този процес би трябвало да се заемат фирмите, които издават ваучери за храна. Идеите не са лоши, но дявола е в детайлите. Не може да е една схема за Черноморието, защото някои плажове се издържат от таксите за чадъри, заяви Веселин Данев – ръководител на голяма хотелска верига по Черноморието.

Даниела Стоева от Асоциацията на туроператорите смята, че от гледна точка на потребителите по-скоро от такъв вид ваучери биха имали интерес малките хотели, но не само на Черноморието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *