Австрия слага под карантина пристигащите българи

Австрия слага под карантина пристигащите българи

Австрия въвежда задължителна 10-дневна карантина за пристигащите от България. Това се налага, тъй като страната ни се води рискова зона. Досега българите можеха да влизат в Австрия с PCR-тест. Местните власти обаче се опасяват да не се повтори ситуацията от лятото, съобщи Канал 3.

Според министъра на вътрешните работи Карл Нехамер пандемичната обстановка в Австрия се е изострила след края на лятото, със завръщането на хора от Балканите.

Правителството на страната официално обяви как ще се отпускат мерките след 7 декември. Животът частично ще се върне към нормалното. Учениците от началните класове и абитуриентите се връщат в класните стаи. Маските са задължителни за децата над 10-годишна възраст.

Фитнес залите и театрите остават затворени. Фризьорските и козметичните салони ще отворят след 7 декември. Посещенията на музеи и библиотеки са позволени.

Отпада забраната за излизане, но се запазва вечерният час от 20 часа до 6 сутринта. Разрешава се и събирането на до шест души, като за предстоящите празници ограничението е за до десет души.

„Намаляването на заразените, което наблюдаваме в Австрия, е успех, но няма причина да отменим всички мерки. Благодарение на блокадите, имаме възможността да разхлабим ограниченията, както беше планирано – стъпка по стъпка и много внимателно”, посочи канцлерът на страната Себастиан Курц.

Дългоочакваният ски сезон в Австрия не се очаква да стартира скоро. Зимни спортове могат да се практикуват, но без отсядане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *