Washington Post: Това българско момиче ще промени света

Washington Post: Това българско момиче ще промени света

Американското издание Washington Post избра 16-годишната Милена Радойцева от София за едно от 12-те деца, които могат да променят света.

Идеите на българката се оказаха впечатляващи. Заедно с още 11 нейни връстници от цял свят, Милена е забелязана от редакторския екип на медията, който се свързва с нея, за да им разкаже повече за проекта, който може да промени начина на общуване между тийнейджърите в онлайн пространството, пише Vesti.bg.

„Беше преди доста години. Всичко се случи в един общ чат между целия клас“, разказва Милена. „Ситуацията беше „играчка-плачка“. Тогава няколко души се обърнаха срещу това дете от класа, като си казваха какво ги дразни в него, уж на шега. Изведнъж всички започнаха да си казват какво ги дразни и шегата се превърна в тормоз.“

Милена е свидетел на цялата случка и остава в нея странно усещане. „Накара ме да се запитам какъв е смисълът от такива конфликтни ситуации в интернет. Замислих се как мога да ги спра.“

Няколко години по-късно, когато се включва в кампанията за безопасен интернет „Героят си ти“, Милена свързва спомена от онзи чат с идеята за безопасен интернет и така стига до извода, че всичко зависи от личния избор.

Момичето иска да покаже, че както в повечето житейски ситуации, така и в комуникациите в социалните мрежи, можем да изберем позитивен начин на поведение.

„Идеята е, че всеки сам по себе си е герой. Във видеото, което е част от кампанията, момче, което не се държи добре в интернет вижда картини на малката си сестричка.

Там група деца й се подиграват – със същите думи, които той използва в онлайн пространството. Но в рисунката, той е супергерой, който я спасява. Това го кара да преосмисли начина, по който се държи. Именно това е идеята ми – да покажа, че всеки един от нас е герой. Изборът дали да бъдеш лошият или добрият герой е твой“, казва Милена.

Целта й е да изложи мнението си – с аргументи и факти. Да покаже алтернатива, която ако искаш – можеш да избереш.

Милена става част от центъра за безопасен интернет – Safenet, след което се включва в проектите Мегафон и Рапортьори, част от Националната мрежа за децата. След гласуване на локално ниво, връстниците на Милена я избират за българския представител в Детския съвет – Eurochild.

Там тя излага идеите си, които попадат в полезрението на редакторите от Washington Post.

Един ден, съвсем неочаквано, Милена получава обаждане от Eurochild – „Казаха ми, търсят те от Washington Post, имаш ли интерес… А на мен ми се разтрепериха коленете. Журналистката поиска интервю с мен, но не по телефона – искаше да ме види, направихме го по скайп… Беше невероятно изживяване“.

След като статията излиза, Милена получава множество обаждания и поздравления.

„На следващия ден Американското посолство в София беше публикувало материала на страницата си и ме бяха поздравили. Щастлива съм, че каузата и идеята ми бяха оценени“, споделя развълнувано Милена.

В началото, когато започва да работи, момичето не среща масова подкрепа от връстниците си. „Един познат ми каза – яка идея, но нали знаеш – каквото и да направиш, интернет никога няма да бъде безопасно място. Казах му: „Добре, но аз поне мога да опитам да го направя такова.“ След като излезе статията, същият човек се обади и ми каза – накара ме да променя мнението ми, както и на други хора. Голямо браво! Това ме прави щастлива и се чувствам добре в това, което правя“, споделя още Милена.

„Има много деца, които знаят какво искат, знаят какво търсят, но никой не им обръща внимание, защото възрастните ни казват: „Вие сте деца. Само че това не е точно така.“, казва Милена и допълва: „Често ни казват: „Това са детски неща, с времето ще ги израснете. Но аз не съм съгласна“. Момичето иска мнението на връстниците й да не бъде пренебрегвано. И тя върви в посока, която да промени тази реалност.

В бъдеще Милена иска да се занимава с журналистика, да се фокусира върху права на децата и да разкаже историите, които се премълчават.

В момента работи по нов проект, свърза с интернет – „Вкъщи, но не сами“. И апелира, докато трае кризата, интернет да е пространство, което използваме по позитивен начин, така че да ни събира. „И нека не се поддаваме на фалшивите новини! Ако някое заглавие ви се струва шокиращо – проверете го в нов прозорец. Ако не получите нови резултати, много е вероятно новината да е фалшива“, коментира Милена Радойцева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *