Tуризмът в Гърция цъфти напук на многото заразени

Tуризмът в Гърция цъфти напук на многото заразени

Възход на туризма в Гърция въпреки строгите мерки и увеличения брой на заразени с коронавирус. Българи и румънци компенсираха липсата на руски туристи в Северна Гърция, според туристическите агенции.

Сигналите до сега са за много успешен туристически период за август и септември, съобщават от министерството на туризма в Атина, предава БНР.

Българи и румънци отново са основните туристи в Северна Гърция през август. Причината за това е, че избягват пътуване с фериботи до островите и добрата епидемиологична обстановка в тази част на Гърция, коментират туристическите агенции. Най-много българи почиват на Халкидики и Кавала.

Друга предпочитана дестинация за българите и румънците е остров Самотраки, където отчитат 90% ниво на нощувките спрямо лятото на 2019 г. Това лято обикновено посетителите на този остров в Егейско море остават за по 3-4 нощувки и цялата им сметка заедно с храната излиза 400-500 евро на човек, пишат гръцки медии.

Обикновено след август на острова има предимно гръцки, румънци и български туристи, а 1/5 от общите резервации се падат на италианци, французи, германци и израелци. Гражданите на Израел обикновено съчетават пътуването си до Самотраки с търсенето на имот – селска къща, ферма или малка резиденция. Те са готови да инвестират от 50 000 до 150 000 евро, като клиентите са особено претенциозни.

Въпреки наложените ограничителни мерки заетостта на хотелите на островите премина 80% по данни на Института за туристическа политика. На Миконос и Санторини всичко е резервирано и за месец септември. Крит и Родос са на трето място по желание за почивка на чуждестранните туристи, съобщава световна туристическа агенция.

Два острова – Миконос и Карпатос до сега са посетени от повече туристи, отколкото през цялата изминала година. 

Тази година Гърция си постави цел да достигне 50% от туристите в сравнение с успешната 2019 г. По всичко личи, че тази цел ще бъде премината, прогнозират в туристическия сектор.