Oткриха лекарство, което убива коронавируса за 48 часа, има го и в България!

Oткриха лекарство, което убива коронавируса за 48 часа, има го и в България!

Съвместно изследване, проведено от австралийски учени, е показало, че антипаразитното лекарство ивермектин, което вече се използва по целия свят, убива COVID-19 за 48 часа, съобщават световните издания.

Д-р Кайли Вагстаф от Института за биомедицински изследвания, който ръководи изследването, твърди, че препаратът ивермектин е спрял растежа на коронавируса SARS-CoV-2 в клетъчна култура за 48 часа, съобщава Блиц.

“Установихме, че дори една доза може да премахне цялата вирусна РНК за 48 часа и че дори до 24 часа тя наистина намалява значително.”

Ивермектинът е антипаразитно лекарство, което е доказало своята ефективност ин витро срещу широк спектър от вируси, включително ХИВ, грип и Зика. В някои страни често се използва във ветеринарната медицина.

Показал е и ефективността си при хора и животни. При хората се използва в случаи на краста, хелминтиази, миаза. Нужни са тестове върху хора Учените предупреждават, че проучванията са проведени ин витро, лекарството трябва да се тества при хора.

„Ивермектинът се използва широко и се счита за безопасно лекарство. Трябва да разберем дали дозировката, която може да се използва за хора, е ефективна, като това е следващата стъпка.” Въпреки че механизмът, с помощта на който ивермектинът въздейства върху коронавируса, е неизвестен, изхождайки от действието върху други вируси, той работи, като “отслабва” клетките-гостоприемници.

“Във времената на глобалната пандемия от коронавирус, когато няма утвърдено лечение, съединение, което вече е достъпно в света, може да помогне на пациентите по-бързо. Производството на ваксина отнема време.” Д-р Леон Кейли от Кралската болница в Мелбърн, където са проведени експерименти с жив коронавирус, казва:

„Като вирусолог в екипа, който за първи път изолира SARS-COV2 коронавирус извън Китай през януари 2020 г., аз се вълнувам от перспективата да използвам ивермектин като потенциално лекарство срещу COVID-19.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *