НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

€22 млрд. е загубил гръцкият бизнес от пандемията до средата на годината

През първата половина на 2020 г. загубите за бизнеса от пандемията възлизат на около 22 млрд. евро, пише „Катимерини“. За периода данъчните приходи са намалени с 5,4 милиарда евро, докато дупката в хазната само от акцизи надхвърля 3,1 млрд. евро. Показателно за ситуацията е, че само през септември спадът в приходите е от порядъка на 2 милиарда.

Във финансовото министерство на Гърция за изчислили, че нова пълна карантина би струвала на икономиката от 150 до 180 млн. загуби на ден.

Дори по-леки мерки само в района на Атика, ще доведе до загуба в БВП от 1,5 процентни пункта, т. е. около 2,7 милиарда евро. Данните на гръцката статистика (ELSTAT) показват, че Атика участва с 47% в общия БВП на страната. Данните за септември и октомври, когато първите ограничителни мерки вече са в сила, са разочароващи. Спадът приходите от кетъринг надхвърлят 50%, твърдят професионалисти в бранша, докато при кафенетата той е 30% -40%.

Гръцките домакинства са силно засегнати от пандемията, тъй като едва през второто тримесечие на 2020 г. разполагаемият им доход е намалял с около 3,9 млрд. евро или с 11,8% в сравнение със съответния период на 2019 г. Заради несигурността те силно са намалили потреблението и за това и депозитите в края на септември са отчели ръст на годишна база от 10 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *