€1,5 млрд. неплатени данъци през януари и февруари в Гърция

€1,5 млрд. неплатени данъци през януари и февруари в Гърция

€1,574 млрд. са били неплатените данъци през януари и февруари в Гърция, пише „Катимерини“.

Данните на статистиката сочат, че просрочените дългове са нараснали с 1 милиард през февруари, което довежда до 1,574 милиарда евро за двата месеца. Старите и нови просрочени дългове възлизат на 106,055 млрд. евро през февруари, но през първите два месеца длъжниците са платили 683 млн. евро от старите дългове и 198 милиона от новите, начислени от началото на годината.

Общият брой на данъкоплатците, които имат просрочени задължения към държавата, възлиза на 3 993521 души, което показва намаление спрямо януари с около 128 000. Това намаление се дължи най-вече на уреждането на дългове с новата фиксирана схема на 24-48 месечни вноски, както и на изплащането със забавяне на последната вноска за осигуряване.

Общият брой на данъкоплатците, срещу които са наложени мерки за прилагане, нарасна до 1 268 819 през февруари, което е увеличение от 9 655. Общият просрочен дълг на физически и юридически лица възлиза на 106,055 млрд. евро през февруари, което е малко по-малко от 95 милиона в сравнение с януари.

Според изданието, намаляването на приходите в комбинация с просрочените дългове, създадени от домакинствата и бизнеса през първите два месеца на годината, предопределя отрицателния ход на бюджета за текущата година. През април данъчните приходи регистрират намаление с 24%-25%, като загубите в крайна сметка се ограничават до по-малко от 1 млрд. евро. Това се дължи на факта, че в последния ден на миналия месец са платени данъци в размер на 750 млн. евро. Отбелязва се, че първоначалните оценки говорят за намаляване на данъчните приходи от началото на годината с около 35%.

В Гърция в момента важи спиране на данъчните задължения е валидно до края на август, изземванията от данъчните власти поради пандемията също са замразени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *