€1200 глоба в Гърция за наемане „на черно“ на временно уволнени

€1200 глоба в Гърция за наемане „на черно“ на временно уволнени

1200 евро глоба ще плащат фирмите в Гърция, за всеки нает „на черно“ служител с временно прекратен трудов договор, съобщава „Катимерини“, като се позовава на информация от министерството на труда и социалните въпроси.

Подобна санкция ще се прилага и за компаниите, които са прекратили трудовия договор на служителите и след това наемат повече от 10% от тях за работа от къщи.

В последните дни в гръцкото министерство на труда са започнали да се получават оплаквания, че работодателите искат служителите си част от специалното обезщетение от 800 евро, което се очаква да започне да се изплаща от Велика сряда. В тези случаи също ще се налага глоба в размер на 1200 евро на служител.

Въпреки мерките на правителството, по данни на Общата конфедерация на гръцките работници (ΓΣΕΕ) около 470 000 дългосрочно безработни или безработни без право на обезщетения, остават без финансова подкрепа.

Заради коронавируса само в туризма в Гърция през миналия месец са били затворени близо 42 000 работни места. В цялата страна през март общо работните места на годишна база са намалели с почти 85 300.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *