Eдна българка успя да мине церемонията за гражданство по време на пандемията

Eдна българка успя да мине церемонията за гражданство по време на пандемията

Десислава Ромни идва в Щатите през 2008 г. Женена е за американец и има две деца. Живее в Макалън, Тексас, а преди е била в Корпус Кристи, Тексас. Живяла е и в Аризона и Калифорния.

Въпреки че отдавна има право да се яви на интервю и церемония за гражданство, отлага всичко до миналата година. Подава документи и получава дата за интервю през февруари 2020 г. Няколко дни след това получава писмо с дата за церемонията. Записва си и смята, че всичко е наред, пише bg-voice.

Притеснението на Деси нараства неимоверно в средата на май, когато установява, че церемонията й е била назначена за два месеца по-рано, през март, а тя си е записала грешната информация. „Ужас, помислих си аз. Датата е била, преди да затворят щата, а сега всичко е различно и нищо не се знае“, спомня си Деси. И започва да звъни настоятелно на имиграционните, но всички отговори са автоматизирани и няма начин за връзка с агент.

После Деси решава да прати писмо. За нейно щастие й отговарят сравнително бързо и й дават дата за 10 юни. „По случайност съпругът ми не беше на работа и дойде с мен. Взехме и децата“, разказва Деси. „Разрешиха само на мен да вляза в сградата, семейството ми чака в колата. Всички бяха с маски и церемонията беше съкратена. Дадоха ни и сертификатите за гражданство“, допълва тя.

“Това ми даде спокойствие. Едно нещо по-малко за притеснение. С пандемията грижите ни се увеличиха – да се пазим, да внимаваме къде ходим. Мъжът ми е лекар. Макар да не е в спешното, имаме стая за изолация само за него, ако се наложи. Също така сме на границата с Мексико и на много места има пунктове за проверка. Така че съм благодарна за бързата реакция на властите и че получих дата, преди отново да затворят щата, ако има втора вълна на коронавируса“, казва Деси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *