COVID кризата струва 300 млрд. евро на германската икономика

COVID кризата струва 300 млрд. евро на германската икономика

Преодоляването на последиците от пандемията от COVID-19 струва на Германия близо 300 милиарда евро. Това пише днес в. „Велт“, позовавайки се на изчисленията на Института за германска икономика (IW) в Кьолн.

Ще минат години, преди да може да се компенсират загубите и да се балансират структурните отклонения, е заявил пред изданието ръководителят на института Михаел Хютер, цитиран от ТАСС.

Само през последните три тримесечия (от четвъртото на 2020-а до второто на тази година) разходите за преодоляване на кризата възлизат на почти 140 милиарда евро, от които една трета е свързана с новия локдаун заради втората вълна на коронавируса.

Темпът на ваксинациите се засилва и това е важен сигнал за икономиката. Въпреки това не е нужно да се поддаваме на илюзията, че тази криза няма да остави още следи, предупреди Хютер.

И в момента в Германия е в сила локдаун, но не толкова строг, колкото през зимата.

Училищата и детските градини са отворени, музеите и галериите в някои провинции работят. Много региони започват да смекчават ограничителните мерки и вече са отворили ресторантите и хотелите на открито.