BG имигранти от цял свят в подкрепа на нуждаещи се в Родината

BG имигранти от цял свят в подкрепа на нуждаещи се в Родината

Само преди няколко месеца, точно на Разпети петък, една млада, но бързо набираща сили благотворителна организация прави първите си официални стъпки, пише bg-voice. Датата 17 април ще остане завинаги в паметта на нашата сънародничка Стела Иванова, която от ранни детски години посвещава времето и сърцето си да помага на нуждаещите се.

Съвпадението с големия християнски празник организаторите приемат като добра поличба. Всичко започва в Лондон, точно в пика на епидемията от Covid-19, като лъч надежда. Под името „Ангели за България“ Стела основава организацията с цел да събере на едно място български имигранти от цял свят в подкрепа на нуждаещи се семейства в Родината.

Почти две години Стела обмисля идеята и търси най-добрия вариант за старт на инициативата.

Още като дете Стела разбира, че да помага на другите е нейно призвание. Още като тийнейджър във Видин тя отделя време, за да се среща с деца, лишени от родителски грижи. С времето започва да организира и други благотворителни акции и това за нея

остава страст за цял живот

„Аз съм философ по душа, загрижена съм за хората, боли ме, когато виждам страдание, и съм от тези, които се застъпват за онеправданите. Обичам да се боря за тях. Да им давам надежда и вяра в доброто, да им показвам, че може. Смятам, че всеки трябва да е пътеводна светлина и че смисълът на живота е да покажем най-доброто, на което сме способни“, казва Стела.

Макар и да не се познава лично с всички организатори, тя лесно намира съмишленици, готови да запретнат ръкави в името на доброто.

„Без значение къде се намираме по света в момента, ние винаги ще си останем българи. Не трябва да забравяме откъде сме тръгнали и преди да си зададем въпроса „Какво ни даде България“, трябва да си отговорим на друг по-важен въпрос – „Какво ние дадохме и направихме за България“, казва Диди Митева, която прегръща идеята на Стела и активно помага на организацията с маркетинг и реклама.

Стела Иванова създава Фейсбук групата „Ангели за България“, която само за няколко месеца вече е събрала над близо 3000 последователи. Техните дарители и съмишленици са пръснати по целия свят – включително Великобритания, САЩ, Германия, Испания, Гърция, Италия, Португалия, Мексико, Австрия и други страни, които са на хиляди километри от България, но обединени от една обща кауза – да дадат надежда на страдащите в Родината.

„Ангелите“ си партнират с няколко организации, сред които „Интеракт Пловдив – Филипопол“, фондация „Спаси Човека“, „Мечти и отбори – България“.

„Подкрепяме възрастни хора, които изнемогват, хора в неравностойно положение, тежко болни и многодетни семейства. Партньорите ни в България имат предварително изготвен

списък на нуждаещите се по райони хора

Обикновено ние ги подпомагаме с провизии от първа необходимост, като пакети с храна, перилни и почистващи препарати и лекарства“, обяснява Диди.

Всеки дарител сам избира каузата, която да подпомогне, като има възможността да прави автоматични плащания всеки месец или пък еднократно. Парите постъпват в сметката на „Ангели за България“ и от там за избраната от дарителя кауза.

На 1 май, само няколко дни след официалното създаване на организацията, „Ангелите“ вече са събрали средства за подпомагането на 15 семейства, засегнати от Covid-19 в Габровския район в размер на над 1402 евро. С над 1200 евро са подпомогнати 45 възрастни хора от Враца и околните села.

Току-що е приключило и събирането на средствата по следващата им кауза, като общата сума е 6300 лв. Със събраните средства ще бъдат подкрепени „Логопед в будна кома“ със сумата от 2400 лв. и 45 спешно нуждаещи се в Чирпанския регион, които ще получат 3900 лв.

Организаторите са категорични, че макар организацията да е създадена в условия на пандемия, техните инициативи няма да приключат с края й.

„Напук на всички, които твърдят, че българите в чужбина не са задружни, ние успяхме да докажем обратното. Прегърнахме идеята на Стела, приехме я като наша и това ни води напред. Работим отлично, помагаме си, допълваме се и това си личи в постигнатото дотук. Промяната започва от нас!“, допълва Диди.

Стела пък от своя страна вярва, че с общи усилия можем да изтрием страданието в очите и да върнем радостта за голяма част от нуждаещите се в България.

„Особено старите хора, те са изоставени, забравени и отчаяни. А очите им си имат

онзи блясък, на надеждата

душичката им иска да се зарадва, но няма на какво, бремето им е прекалено голямо. Толкова е жестоко в залеза на живота си да живееш по този начин. Да не можеш да си позволиш неща от първа необходимост, а да нямаш сили и възможности да си ги изработиш, децата са избягали, а държавата абдикирала“, допълва Стела.

Дарения могат да се правят на сайта на организацията, но в същото време организаторите приветстват и нефинансова подкрепа, целяща популяризиране на „Ангели за България“ и техните каузи по цял свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *