9 микробуса на трупчета за нелегален превоз на хора на границата

9 микробуса на трупчета за нелегален превоз на хора на границата

Девет микробуса са спрени от движение заради извършването на нерегламентиран превоз на пътници. Това показват резултатите от първите три дни на разпоредените проверки от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Акцията за борба срещу сивия сектор в автомобилните превози е на четири гранични пункта. В проверките участват и контролни органи на МВР и НАП, като се предвижда да бъдат извършвани инспекции и на други гранични пунктове, както и във вътрешността на страната.

„Нерегламентираният превоз е изключително опасен вид транспорт. Отговорността по време на пътуването не се носи от никого.

Никой няма застраховка за пътуването.

Той е 100 процента нерегламентиран и е в сивия сектор“, е коментирал зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов по време на днешната проверка на ГКПП „Калотина“, цитиран от БТА.

Благодарим на автомобилния бранш за съдействието, което ни оказва в борбата с незаконните превози, посочва още Попов. По думите му, основната цел на ведомството е да се ограничат тези превози и да се подпомогне светлият сектор, защото 30 на сто от превозите са нерегламентирани. Паралелно с налагането на санкции, събираме информация за цялостната дейност на лицата, извършващи тези превози. Тази информации я предаваме на компетентните органи – прокуратура, НАП, за извършване на последващи проверки, посочва още зам.-министърът.

Изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски е обявил, че до момента са проверени общо 56 микробуса, като при девет микробуса е установено, че се извършва нерегламентиран превоз на пътници. Наложена е принудителна административна мярка, като превозните средства са спрени от движение за шест месеца, а

на водачите ще бъде наложена парична санкция от 2000 лв.

Най-много установени нарушения има на ГКПП „Русе“ – 8, и 1 – на ГКПП „Кулата“.

„При един от спрените от движение микробуси на ГКПП „Русе“ водачът е направил опит да даде нерегламентирано пари на служител на ИА „Автомобилна администрация“. Случаят е докладван на прокуратурата и е образувано досъдебно производство“, казва Бойко Рановски. Той уточнява, че проверките се извършват съвместно с МВР, тъй като установяването и доказването на нерегламентиран превоз изисква събиране на данни от водача и пътниците, за които инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ нямат правомощия.

По думите му, тези превози са изключително опасни, защото те се извършват от нелицензирани водачи, които нямат разрешение за тази дейност, без застраховки за пътниците и без билети. Водачите управляват преуморени и често се случват инциденти с подобни превозни средства в Европа.

Бойко Рановски е заявил, че тези масирани проверки ще се провеждат до края на месеца, като в момента заедно с другите компетентни органи се обсъждат възможностите за постоянен контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *