82-ма българи блокирани на италианското пристанище Пьомбино

82-ма българи блокирани на италианското пристанище Пьомбино

82-ма български граждани чакат да бъдат превозени от Италия. Един от българите, които са блокирани на круизния кораб на италианското пристанище Пьомбино, вече е с положителен резултат за коронавирус, съобщи за „Хоризонт“ музикантът Атанас Ловчинов – друг от българите, на кораба. На плавателния съд има още трима българи музиканти и 8 български моряци:

„На нас първи ни взеха тестове, когато акустирахме на Пьомбино и днес, когато ходихме да ни мерят температурата, защото всяка сутрин ходим, разбрах, че единият е дал положителен резултат – единият от българите, от моряците и е изолиран в кабина“.

Междувременно, процедурата по прибирането на българите още не е започнала, разказа Ловчинов. 22-ма души са българите – служители на компанията, на два круизни кораба, но на различни пристанища в Италия и още около 60 други български граждани чакат да бъдат извозени от страната.

„Нашият посланик – господин Тодор Стоянов, е в непрекъснати преговори с компанията-собственик на корабите и всъщност проблемът се състои в това, че компанията не иска да плаща чартърни полети, които има от Рим така или иначе, и се опитва да ни прибере с автобус, но цялото това нещо е сложна комбинация от документи, с които трябва да се получат разрешения за зелени коридори и след подаване на тези документи, които все още за българите не са подадени, означава, че поне още две седмици ще чакаме тези зелени коридори, което означава, че нови 17-18 дни ще съм тук, което за мен лично представлява някаква опасност, защото така, както съм здрав в момента, така след това може да не съм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *