800 българки с рак на яйчника всяка година, 80% от случаите в напреднал стадии

800 българки с рак на яйчника всяка година, 80% от случаите в напреднал стадии

„Около 800 жени всяка година са диагностицирани с рак на яйчника у нас. В близо 80% от сучаите те са в напреднал стадий. Овариалният карцином е седмият най-разпространен рак сред жените в света, а в България е на пето място по-честота”. Това съобщи д-р Ася Консулова, медицински онколог от Комплексня онкологичен център в Бургас по време на web-семинар по повод Световния ден за борба с рака на яйчника. Събитието беше организирано от Фондация „Една от 8“ и АстраЗенека – България.

Не по-малко от 240 000 жени по света чуват тази диагноза всяка година.

„Ракът на яйчниците има неспецифични симптоми, затова се открива късно, когато заболяването вече е напреднало Най-честите симптоми са тазова или коремна болка, подуване на корема, бързо чувство на ситост или загуба на апетит, често уриниране. Тези симптоми могат да са причина и за други здравословни проблеми, тъй като често се срещат и при жени, които нямат овариален карцином, обясни д-р Консулова. – Ето защо е важно при проявата им да се търси навременна медицинска помощ. Ранното диагностициране на заболяването и своевременното лечение водят до по-добра преживяемост”, уточни тя.

Данните сочат, че 5-годишната преживяемост намалява с увеличаването на стадия на болестта. 90% от диагностицираните в първи стадий жени с рак на яйчника достигат до 5-годишна преживяемост. Във втори стадий този процент намалява на 70%, в трети стадий – на 39% и в четвърти стадий – на 17 на сто. Според д-р Консулова, за да се увеличи броят на ранно диагностицираните случаи, е необходимо да се провежда селективен скрининг при високорисковите групи, както и да се провеждат изследвания за установяване на генетични мутации. Тя обясни, че рисковите фактори са свързани с начина на живот, като например затлъстяване и тютюнопушене, хормонални проблеми, свързани с ранна или късна менопауза, липса на раждания или бременност, ендометриоза или овариални кисти, дългогодишна употреба на хормон-заместителна терапия, стимулация на овулацията и генетични – рак на гърдата, мутация на BRCA гените, наследствена обремененост.

„Имаме крайна цел, но е важен и пътят, който извървяваме до нея. Защото този път е дълъг и нито един пациент не върви сам по него. В условията на епидемията в момента, продължаваме да се борим с епидемията с карциномите, в която живеем от много години и не се отказваме. И за мен 8 май е ден, в който отбелязваме единият от тези 365 дни, в които желанието да продължаваме да се преборим с овариалния карцином е още по-голямо“, коментира д-р Ася Консулова.

Нана Гладуиш, основател на Фондация „Една от 8“ уточни, че това заболяване дава най-висока смъртност при гинекологичните онкологични заболявания.

Световният ден за борба с рака на яйчниците се провежда от 8 май 2013 г. насам с редица инициативи по света, като целта му е да повиши обществената чувствителност към заболяването. В България денят се отбелязва за четвърта поредна година, като сега инициативата се провежда под мотото „Силата да бъдем информирани“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.