800 българки с рак на яйчника всяка година, 80% от случаите в напреднал стадии

800 българки с рак на яйчника всяка година, 80% от случаите в напреднал стадии

„Около 800 жени всяка година са диагностицирани с рак на яйчника у нас. В близо 80% от сучаите те са в напреднал стадий. Овариалният карцином е седмият най-разпространен рак сред жените в света, а в България е на пето място по-честота”. Това съобщи д-р Ася Консулова, медицински онколог от Комплексня онкологичен център в Бургас по време на web-семинар по повод Световния ден за борба с рака на яйчника. Събитието беше организирано от Фондация „Една от 8“ и АстраЗенека – България.

Не по-малко от 240 000 жени по света чуват тази диагноза всяка година.

„Ракът на яйчниците има неспецифични симптоми, затова се открива късно, когато заболяването вече е напреднало Най-честите симптоми са тазова или коремна болка, подуване на корема, бързо чувство на ситост или загуба на апетит, често уриниране. Тези симптоми могат да са причина и за други здравословни проблеми, тъй като често се срещат и при жени, които нямат овариален карцином, обясни д-р Консулова. – Ето защо е важно при проявата им да се търси навременна медицинска помощ. Ранното диагностициране на заболяването и своевременното лечение водят до по-добра преживяемост”, уточни тя.

Данните сочат, че 5-годишната преживяемост намалява с увеличаването на стадия на болестта. 90% от диагностицираните в първи стадий жени с рак на яйчника достигат до 5-годишна преживяемост. Във втори стадий този процент намалява на 70%, в трети стадий – на 39% и в четвърти стадий – на 17 на сто. Според д-р Консулова, за да се увеличи броят на ранно диагностицираните случаи, е необходимо да се провежда селективен скрининг при високорисковите групи, както и да се провеждат изследвания за установяване на генетични мутации. Тя обясни, че рисковите фактори са свързани с начина на живот, като например затлъстяване и тютюнопушене, хормонални проблеми, свързани с ранна или късна менопауза, липса на раждания или бременност, ендометриоза или овариални кисти, дългогодишна употреба на хормон-заместителна терапия, стимулация на овулацията и генетични – рак на гърдата, мутация на BRCA гените, наследствена обремененост.

„Имаме крайна цел, но е важен и пътят, който извървяваме до нея. Защото този път е дълъг и нито един пациент не върви сам по него. В условията на епидемията в момента, продължаваме да се борим с епидемията с карциномите, в която живеем от много години и не се отказваме. И за мен 8 май е ден, в който отбелязваме единият от тези 365 дни, в които желанието да продължаваме да се преборим с овариалния карцином е още по-голямо“, коментира д-р Ася Консулова.

Нана Гладуиш, основател на Фондация „Една от 8“ уточни, че това заболяване дава най-висока смъртност при гинекологичните онкологични заболявания.

Световният ден за борба с рака на яйчниците се провежда от 8 май 2013 г. насам с редица инициативи по света, като целта му е да повиши обществената чувствителност към заболяването. В България денят се отбелязва за четвърта поредна година, като сега инициативата се провежда под мотото „Силата да бъдем информирани“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *