80 на сто от българите се върнаха в кафенетата

80 на сто от българите се върнаха в кафенетата

80 на сто от българите са се върнали в кафенетата след отпадането на извънредното положение. Това показват данните от проучване на Google, за което са използвани GPS данните от мобилните ни телефони, съобщава Bulgaria ON AIR.

След разхлабването на мерките интернет търсачката отчита, че 77% от хората са се върнали на работа и почти 100% в парка. Само четири на сто все още избягват посещенията на пазари, аптеки и хранителни магазини. През март търсачката е засякла 36% спад в посещенията на тези места. Пътникопотокът по метростанции, авто и жп гари сега е с 26% по-малък, в сравнение с началото на пандемията, когато достигна до 58 на сто.

Статистиката сочи, че с разхлабването на мерките и отпадането на ограниченията намалява и страха у хората. Според гл. държавен здравен инсп. доц. Ангел Кунчев, обаче, още е рано да се сбогуваме с коронавируса.

„На всички ни се иска тоя етап вече да е минал, но нещата не стават толкова бързо. Очевидно е, че все още има и ще има отделни огнища, в които ще намираме голям брой положителни лица“, посочи Кунчев.

По думите му, ситуацията ще продължи още няколко месеца, а никой не може да прогнозира колко пика ще има.

„Последното, което чух е, че и осма вълна предвиждат, което ми се вижда малко несериозно. Няма как да знаем какво ще се случи. Ако се базираме на общите ни познания за този тип вируси, за мен най-нормалното е той пак да се появи в някаква степен, но най-вече в сезона, който е характерен за респираторните вируси, което ще рече през зимния сезон“, прогнозира той.

И макар, че изследванията сочат, че вирусът бавно си тръгва, доц. Кунчев смята,че спазването на част от мерките е важно, за да не се върнем в изходна позиция.

„Ние наблюдаваме един страничен ефект от цялата епидемия и то е, че има общо снижаване на заразните болести, което показва, че дори и въобще да си отиде коронавирус, ако сме внимателни със здравето и мерките ще има положителен ефект за много други инфекции“, отбеляза гл. здр. инспектор.

А световното издание „Форбс“ постави България на 48-мо място по сигурност за коронавирус сред 100 държави. Данните са базирани на ефикасност на карантината, мониторинг на заразениете, здравна система и работа на правителството. Преди нас се нареждат съседните Гърция и Турция, а според доц. Кунчев сме недооцени в изследването.

„От тази гледна точка, с нивото ни на заболеваемост и на смъртност не сме на 48-мо, което не е толкова лошо, даже преди средата е. Защото, ако се базираме, на това и не гледат други признаци – мястото ни е доста по-напред“, изтъкна Кунчев.

И въпреки отпадането на всички ограничения от 15 юни, има и готов план за затягане на мерките, ако заболеваемостта ескалира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *