8 г. затвор висят над българин заради каране в насрещното в Полша

8 г. затвор висят над българин заради каране в насрещното в Полша

Българин на 57 години е бил арестуван от полицията в Полша и го заплашват до 8 години затвор за каране в насрещното в нетрезво състояние. За ареста съобщи комендатурата на полицията в гр. Легница в западната част на страната.

Катаджиите от местната „Пътна полиция“ попаднали на българина с микробус „Ивеко“ по експресния път S-3. На телефона на дежурния в Легница се обадили очевидци, които твърдят, че по S-3 срещу движението с голяма скорост пътува автомобил.

Към нарушителя незабавно тръгнал патрул с включени сирени и светлини. Полицейската кола започнала опасно преследване в насрещното с очакване, че българинът веднага ще спре. Шофьорът забелязал ченгетата, но вместо да спре, продължил със същата скорост по лентата за изпреварване. Идващите отсреща, за които тя е най-лявата лента, за да не се сблъскат с нарушителя, трябвало рязко да минат в дясната лента. На удобен участък преследвачите успели да вземат преднина на буса, леко да го изпреварят и да го принудят да спре на аварийна отбивка.

При предприетата проверка мъжът оказал съпротива и не искал да напусне доброволно буса. От него, според ченгетата, се усещала силна воня на алкохол. Проверката с алкомат показала 1,5 промила алкохол в организма на шофьора. Бусът бил премахнат от пътя, а шофьорът му, 57-годишен мъж от България, задържан и откаран в полицейския арест.

На шофьора от S-3 са повдигни няколко обвинения, сред които управление на МПС в нетрезво състояние, неспиране за пътен контрол и за създаване на непосредствена опасност от катастрофа в движение по пътя. Прокуратурата в Легница е поискала от съда спрямо българина да бъде наложена мярка за неотклонение временен арест. В понеделник съдът е уважил искането и е изпратил шофьора за 2 месеца в ареста. По повдигнатите обвинения максималното наказание, което може да получи шофьорът е 8 години затвор.