НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

750 милиарда евро отпуска Евросъюзът за справяне с коронакризата

Европейската комисия ще предложи нов пакет от фискални стимули на стойност 750 млрд. евро в опит регионът да преодолее най-дълбоката рецесия в историята си. Това става ясно от публикация в Twitter на европейския комисар по икономическите и финансови въпроси Паоло Джентилони, съобщиха агенциите.

500 млрд. евро от целия пакет ще бъдат предоставени под формата на грантове на страните членки на Европейския съюз, а останалите 250 млрд. евро вероятно ще са достъпни като заем. За да финансира пакета, ЕС ще заеме до 750 млрд. евро на финансовите пазари.

Според плана Италия ще получи 81.8 млрд. евро, Испания – 77.3 млрд. евро, Гърция – 22.5 млрд. евро, а Франция – 39 млрд. евро, твърдят някои от агенциите.

Дългоочакваният план, който се очаква да бъде представен официално по-късно от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, ще формира основната част от реакцията на ЕС срещу тежките последствия от коронавируса. Пандемията, която отне живота на стотици хиляди по света, удари всички страни в Европа. Най-тежко засегнатите икономики очакват годишен спад на брутния си вътрешен продукт от близо 10%.

Средствата ще са преднзаначени предимно за финансиране на инвестиции и реформи, а част от тях ще са в подкрепа на здравеопазването и за да може най-бедните региони на ЕС да наваксат.

Постигането на споразумение по плана изисква съгласието на всички 27 страни членки на ЕС и това може да се превърне в ключов момент за блока, където споделянето на финансовата тежест е един от най-големите проблеми. Споразумението би могло да потуши притесненията, че липсата на солидарност дава сила на популистите, които заплашват оцеляването на ЕС.

Също така споразумението би могло да облекчи част от натиска върху Европейската централна банка, която до момента бе поела лидерството на реакцията срещу пандемията на европейско ниво, като обеща да купи дълг за над 1 трлн. евро, за да стабилизира пазарите.

Същевременно от 1 юли Германия поема председателството на Европейския съюз. Берлин обяви, че ще се фокусира върху кризата с новия коронавирус. Според германският правителствен говорител Щефен Зайберт, плановете първоначално не били такива, но пандемията принудила Берлин да пренапише програмата си за шестмесечното европредседателство. Той каза това след видеоконферентен разговор на канцлера Ангела Меркел с високопоставени представители на Европейския парламент.

Освен продължаващата здравна криза и произтичащите от нея икономически последици, Германия се надява да засегне и въпросите за бъдещите отношения на ЕС с Великобритания, климатичната политика и европейската система за предоставяне на убежище.

Зайберт съобщи, че на видеоконференцията е станало дума също за възстановяването на европейската икономика, дългосрочния бюджет на ЕС, климатичните цели, дигиталната икономика и „ролята на Европа в света“.

В дните непосредствено преди 1 юли ще бъде публикуван документ, представящ намеренията на Германия за европредседателството й. В него ще бъдат взети предвид и приоритетите на Европейската комисия за идните месеци, добави Зайберт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *