НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

7000 медици са станали жертва на COVID-19 в света

Най-малко 7000 медицински специалисти по цял свят са станали жертва на COVID-19, като Мексико е най-засегната държава. Това се казва в доклад на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“, предаде Франс прес.

„Фактът, че 7000 души умират, докато се опитват да спасяват други хора, представлява криза от огромен мащаб“, заяви Стив Кокбърн – ръководител на програмата за социална и икономическа справедливост в „Амнести интернешънъл“.

Сред починалите има най-малко 1320 медици от Мексико, което е най-голямо число за отделна държава, се отбелязва в доклада, озаглавен „Цената, платена за да лекуваш“.

В предишен доклад на „Амнести“, публикуван на 13 юли, се казва, че починалите медицински лица по света са 3000. Голямото увеличение се обяснява с нарастването на случаите на зараза в няколко държави, както и с наличието на повече информация, предаде БТА.

Веднага след Мексико се нареждат САЩ с 1077 починали медици, Великобритания – с 649, Бразилия – 634, Русия – 631, Индия – 573, РЮА – 240, Италия – 188, Перу – 183, Иран – 164 и Египет – 159.

Всички здравни работници имат право да бъдат в безопасност на работното си място, скандално е, че толкова много хора плащат най-тежката цена, добавя Кокбърн.

Според него е възможно някои страни да не съобщават реалния брой на починалите медици. А подробната отчетност, водена от мексиканското правителство, обяснява по-големите числа, които съобщава, в сравнение с други, засегнати от пандемията държави.

В световен план с COVID-19 са заразени 26,1 милиона души, жертвите са над 865 000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *