7 130 ресторантьори и хотелиери се възползвали от „60 на 40”

7 130 ресторантьори и хотелиери се възползвали от „60 на 40”

7 130 души в областта на хотелиерството и ресторантьорството са запазили своята работа и са получили пари от Националния осигурителен институт. Това са 42.6% от всички одобрени по схемата „60 на 40’ бизнеси. „Мярката 60 на 40 е мярка, която беше предложена за времето на извънредното положение в рамките на 3 месеца – към момента мярката обхваща и хора от сферата на туризма и хотелиерството”, каза социалният министър Деница Сачева в ефира на Нова телевизия.

Всеки може да си доплати и да използва по-високи услуги, напомни Симеонов. Според него конкуренцията между хотелите ще се засили, като така някои ще предлагат оферти за повече нощувки, а 4-5-звездните хотели ще смъкнат цените, за да може да поемат тези суми, които държавата ще предостави на служителите. Той изтъкна, че за ваучери се говори от самото начало, но до момента не е имало работеща форма. Социалноосигурените са 2.6 млн. души.

Има предложение за ваучери за учащите, които ходят на зелени училища, екскурзии с историческа или културна насоченост. За тях ще се предоставят 100 лв. от директорите. „Това са коренно различни услуги, които се предлагат от туристическия бранш”, каза Симеонов.

Следващата седмица предстои съвет, в който да се обсъдят предложенията и необходимите суми за тях. „В момента спасяването на туристическия бранш е основната задача”, каза лидерът на партията по отношение на взаимоотношенията му с туристическия министър Николина Ангелкова.

Друго предложение е да се намали ДДС за ресторантите, туроператори и туристическите агенти. „Не става въпрос са колосални суми – по наши предварителни изчисления са около 100-150 млн. лв.”, поясни Симеонов, като допълни, че мярката „60 на 40” не работи за туристическия бизнес, защото там няма бизнес и обороти.

Другото искане на партията е НОИ директно да превежда суми, с които да се запазят 30% от служителите на дадена фирма. Условието е работодателите 1 година да не уволняват тези служители. За целта трябва 41 млн. лв.

Предстои да се направи работна група за всички предложения.

Според НФСБ мярката за връщане на децата на училище ще съсипе вземите мерки и усилия. „Връщането на учебния процес би означавало единствено разплаване на нови огнища”, коментира Симеонов, като изтъкна, че проблемът ще дойде не от часовете, в които ще се спазва дистанция, а в междучасията, тоалетните. „Поражения” ще има и върху възрастните хора, тъй като ако едно дете има коронавирус, това ще се разпространи и в семействата на други деца, смята Симеонов.

Той поясни, че мярката няма да се прилага постоянно, а еднократно. Това означава, че седмокласниците и дванадесетокласниците ще се върнат на училище в 2 различни дни, за да положат изпити.

По отношение на дома за възрастни в с. Гара Орешец се разглежда възможност за командироване на кадри, с които персоналът да излиза на смени. „Хората, които там са болни, все още нямат изразени симптоми, и не е препоръчително да излизат извън дома”, каза Сачева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *