69 сигнала за нарушени политически права са получени в МВР в изборния ден

69 сигнала за нарушени политически права са получени в МВР в изборния ден

69 сигнала за нарушаване на политическите права на гражданите са получени в МВР в изборния ден, пише БНР. От началото на предизборната кампания сигналите са 621.

До момента са образувани общо 71 наказателни производства. За днешния ден те са три, уточняват от вътрешното министерство

В рамките на проведените мащабни полицейски действия на територията на страната в последния месец – за извършени престъпления на изборния процес, са задържани общо 77 човека.

Съставени са 1982 предупредителни протокола.

В изборния ден служителите на МВР са оказали общо 29 съдействия на районни и секционни избирателни комисии, както и на Централната избирателна комисия.

След като в МВР бе открита денонощна телефонна линия за сигнали и e-mail, свързани с изборния процес, са получени общо 16 мейла и 39 обаждания. Те съдържат данни свързани с купуване на гласове.

Сигнали за извършени нарушения са постъпили и на електронна поща в приемната за граждани на вътрешното министерство, като към 15:00 часа днес те са 24 и по тях се извършват проверки.

На телефон 112 са приети общо 220 обаждания, от които 112 сигнала, съдържащи данни за купуване и продаване на гласове.

Към настоящият момент оперативната обстановка по граничните пунктове нормална, пропускателната дейност се осъществява при нормална интензивност, като от МВР допълват, че при необходимост има готовност за въвеждане на облекчени проверки.