6,6 млн. поискаха помощ за безработица в САЩ – как да кандидатствате?

6,6 млн. поискаха помощ за безработица в САЩ – как да кандидатствате?

Рекорден брой души в Съединените щати – 6,6 милиона, са подали заявления за безработица през последната седмица. Анализаторите предвиждаха помощ да поискат между 3 и 6 милиона, след като огромен брой бизнеси в страната бяха принудени да затворят заради нуждата от социално дистанциране, оставяйки милиони хора без работа.

В четвъртък числата задминаха досегашния рекорд от 3,28 милиона заявления за безработица от предната седмица (приключваща на 21 март).

Някои икономисти твърдят, че актуалният брой безработни може да бъде много по-висок, тъй като много кандидатстващи са изпитали затруднение да подадат заявление, а уебсайтовете на Департаментите по труда в различните щати са претоварени.

“Tези числа са далеч от обхвата, който видяхме”, заяви Мишел Майер, ръководител на Департамента по икономика в Bank of America. “По време на финансовата криза ние видяхме пик от около 650 000 за седмица.”

Мишел Фероли, главен икономист в JPMorgan, заяви, че е очаквал “доста гадни” числа. Той и колегите му са прогнозирали около 3,5 млн. заявления.

“Не искам да разказвам приказки затова защо не трябва да се тревожим”, каза той. “Възможно е да видим голям брой през следващите две седмици.”

Анализаторите се съгласиха, че докато традиционните индикатори за състоянието на икономиката продължват да се влошават, обществената криза в здравеопазването ще продължи.

“Светът беше много по-различен преди две седмици, отколкото изглежда днес,” каза Майер.

Наистина няма добър аналог. Въпреки че има паралели с пандемията от грип от 1918 г., е трудно да се разграничат нейните ефекти върху американската икономика от Първата световна война, която я предшества. Също така, това е било преди повече от 100 години; има недостатъчно данни.

Обикновено е необходимо време, за да влезе във фокуса пълната картина на рецесията: нейната причина и последици и нейният мащаб. Този път е различно.

Икономистите обръщат голямо внимание на данните за общественото здравеопазване и на усилията на правителството за смекчаване на вируса. Никой не знае колко време ще отнеме, за да се ограничи епидемията от коронавирус и е трудно да се прогнозира, когато няма ясен времеви хоризонт.

„Има толкова много променливи, модалният облик е почти безполезен“, казва Майкъл Гапен, главен икономист в Barclays. „Говорим за сценарии: леки, средни и тежки.“

Той и неговите колеги продължават да изучават политическия отговор на рецесията. През последните седмици Федералният резерв понижи лихвените проценти, засили купуването на облигации и публично се ангажира да направи всичко възможно, за да укрепи американската икономика. Конгресът прие фискален пакет от 2 трилиона долара, наречен Закон за подпомагане на коронавирус, помощ и икономическа сигурност (CARES).

Законодателството предвижда директни плащания за много американци и разширява обезщетенията за безработица, но отворен въпрос е доколко ефективни ще бъдат мерките за спиране, докато кризата продължава.

„Имате нужда от нещо постоянно“, казва Рубеела Фаруки, главен американски икономист в High Frequency Economics. „Предвид тежестта на този спад, не съм сигурен, че това ще е достатъчно.“

Президентът Доналд Тръмп обяви по време на пресконференция в неделя, че американците трябва да продължат да работят от дома и да избягват ресторантите още 30 дни. Той също така предложи да подкрепи още един кръг от фискални стимули: инфраструктурен план за 2 трилиона долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *