600 катастрофи направили пияни шофьори за 9 месеца

600 катастрофи направили пияни шофьори за 9 месеца

600 катастрофи са направили пияните шофьори у нас от началото на годината. Близо 18% от тези произшествия са с участието на млади шофьори, става ясно от данни, представени по време на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ с подкрепата на МВР и Българският червен кръст.

За периода от 1 януари до 10 септември 2020 г., данните на МВР за пътнотранспортни произшествия с установено управление след употреба на алкохол сочат, че в 109 от общо 609 катастрофи с пияни водачи са участвали млади шофьори между 18 и 25 години.

В 36 от случаите констатираната концентрация на алкохол в кръвта е в границите от 0.5 до 1.2 на 1000, а в 73 – над 1.2 на хиляда. Статистиката е показателна за проблема в обществото и за нуждата от промяна в мисленето и отношението към отговорното шофиране, отчитат експертите. .

„За всички е важно да се гарантира сигурността на участниците в движението по пътищата, в т.ч. и чрез отговорно поведение и управление на пътни превозни средства от водачи в трезво състояние. Гарантите сме самите ние както като водачи, пътници, пешеходци или работници на пътя, така и като граждани и представители на държавни и неправителствени органи и организации“, споделя инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“.

„Алкохолът е лош шофьор, затова когато сядаме зад волана, не трябва да правим компромиси с него“, категорична бе тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *