5 билки, които задължително трябва да присъстват във всеки дом

5 билки, които задължително трябва да присъстват във всеки дом

В края на лятото много хора събират билки, с които през зимата приготвят чай или ги използват за приготвянето на различни лекове. Това са 5-те билки, които не трябва да липсват от нито един дом. И ако не сте от хората, които предпочитат да си ги наберат сами, отбийте се в билковата аптека и си купете по един пакет от тях.

1. Липа

Липата е отличен лек при настинки, укрепва имунната система, има противовъзпалителни и антибактериални свойства и премахва токсините от тялото. Откъснатите цветове се разстилат и сушат на проветриво място, без пряка слънчева светлина. След три-четири дни могат да бъдат прехвърлени в стъклен буркан или хартиена торбичка.

2. Чай Иван

В чая Иван съдържа 6 пъти повече витамин С, отколкото в лимоните, както и голямо количество органични киселини, желязо, мед и манган. Но той се използва и като подправка за салати или зърнени храни. Като лек повлиява благоприятно на имунитета, кръвното налягане и нивата на хормоните.

3. Жълт кантарион

Жълтият кантарион се използва при различни заболявания, както и за приготвянето на подхранващи маски и балсами. Добавя се и към билкови препарати. Помага при заболявания на стомашно-чревния тракт и извежда токсините от тялото. Горната част на растението трябва да се събира през периода на цъфтеж, като се реже с ножица заедно с цветята и листата. Жълтият кантарион, както всяка билка, трябва да се суши на тъмно, проветриво място в продължение на няколко дни.

4. Лайка

Цветята на лайката се използват широко за лечебни и козметични цели. Тази билка е отлично средство за справяне с безсъние и безпокойство. Набраните цветове се разстилат на тънък слой върху лист хартия за печене. Сушат се на проветриви места на сянка. След около седмица може да ги приберете в торба от плат или хартия.

5. Невен

Цветовете невен могат да се използват не само за приготвянето на разтвор за гаргара при болно гърлото. Тази билка подобрява сърдечната дейност, помага за нормализиране на кръвното налягане и оказва благоприятен ефект върху нервната система, приета под формата на чай. Бере се при сухо време, заедно със стъблото. Суши се на топло, сухо, добре проветриво и защитено от слънчева светлина място.

През първите три дни пъпките трябва да се обръщат веднъж на ден. Целият процес отнема около 10 дни, след което невенът може да бъде прехвърлен в малка картонена кутия или бурканче от тъмно стъкло.