408 жени сигнализирали за домашно насилие в месеците на изолация

408 жени сигнализирали за домашно насилие в месеците на изолация

408 жени са сигнализирали за домашно насилие на горещте телефони на различни организации, работещи по проблема, в месеците на извънедното положение и изолация. Тази цифра е много повече в сравнение с миналата година. Осем са убити от половинките си от средата на месец март до края на месец май, съобщиха от Фондация „Анимус”.

Много хора останаха без работа в този период. Затворени в домовете си, напрежението се е повишило и се посяга на партньорките, с които е имало някакви проблеми, разказаха от „Анимус” пред БТВ.

Според психолози в резултат на ситуацията от последните месеци, се ограничава свободната воля на човека за пълноценна изява на същността. Лишен е от свобода на избор, движение, социално общуване. Негативен фактор е неизвестността и невъзможността за планиране на собствения живот. Следва повишаване на тревожността и ескалация на конфликтите в домашната среда.

От Българсиктя фонд за жените, които също са получавали обждания за домашно насилие по време на извънредното положение, подкрепят предложението на омбудсмана Диана Ковачева за отпадане на изискването лицето да е подало три жалби, за да се намесят органите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *