35 дни Испания увърта за данъчните престъпления на Арабаджиеви

35 дни Испания увърта за данъчните престъпления на Арабаджиеви

Вече 35 дни спецсъдът в София чака официален отговор от испанските власти за делото срещу хотелиерите Маринела и Ветко Арабаджиеви. Пратени са две запитвания – първото от 3 март т. г., свързани с чуждото законодателство, изпълнението на европейските заповеди за арест и съгласието на Испания да екстрадира семейството му нас.

На 27 март т. г. е получено писмо по електронната поща от Борха Хименес, служител за контакт в Мадрид, който съдейства за по-бързата комуникация между държавите по важни съдебни дела, пише Lupa.bg.

В него се пояснява, че са водени разговори в Евроджъст по казуса и че съгласно решение на Централния следствен съд Вълчо (Ветко) Арабаджиев е предаден на българските власти само по 2 обвинения – за участие в престъпна група и за пране на пари, но не и за данъчни престъпления.

От спецсъда в София заявиха, че все още не са получили официален отговор от съда в Испания, разрешил екстрадицията на Арабаджиеви. Мейлът на испанския служител е факт, но имал само информативен характер, без юридически последствия.

Арабаджиеви бяха върнати в България с решение от 12 март 2019 г. Те бяха задържани в Испания, след като на 19 декември 2018 г. бяха обявени за издирване чрез Интерпол.

„В решението на испанския съд за връщането на Арабаджиеви не се сочат данъчни престъпления, но няма и отказ да бъдат съдени по тях“, твърди пред „24 часа“ магистрат, запознат с него. Тезата на адвокатите обаче е, че щом тези обвинения не се посочени и испанският съд не е дал съгласие бизнесменът и съпругата му да бъдат екстрадирани по тях, в тази част наказателното преследване трябва да бъде прекратено.

Насрочено бе заседание за 30 април, но заради извънредните мерки за COVID-19, то ще бъде отложено, вероятно най-рано за края на май т.г.

На 1 април т.г. 3-членен състав с председател Христина Михайлова отказа да пусне Арабаджиев, но нареди съпругата му Маринела да бъде преместена от затворническата болница под домашен арест. Решението не е окончателно. То е подписано с особено мнение от съдебния заседател Силва Аврамова. Според нея Ветко Арабаджиев също трябва да бъде пуснат под домашен арест с оглед на влошеното му здравословно състояние и рисковете в условията на епидемията от COVID-19.

За задържането на Арабаджиеви предстои окончателно да се произнесе Апелативният специализиран съд. Решението ще бъде взето на закрито заседание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *