30 години затвор за испански свещеник заради сексуален тормоз на малолетни

30 години затвор за испански свещеник заради сексуален тормоз на малолетни

Върховният съд на Испания осъди бивш свещеник на 30 години затвор за насилване на седем непълнолетни в католически интернат преди почти десетилетие, когато е работил като техен учител.

В решението си съдът каза, че свещеникът е използвал позицията си, за да докосва неуместно гениталиите на момчетата, например в басейн докато се преструват, че играят, или в частни стаи под претекст за медицинско лечение, съобщава Ройтерс.

Съдът заключи, че „докосването очевидно е от сексуален характер“ и нареди на осъдения да плати глоба от 52 920 евро и обезщетение от 2000 евро на всяка от жертвите.

Твърденията за злоупотреба с деца от страна на католическото духовенство и възможно прикриване от църквата се появиха през последните месеци в Испания, години след като подобни скандали разтърсиха други страни като Съединените щати, Ирландия и Франция.

Църковни служители не бяха открити за коментар и бившият свещеник отрече да е извършил нещо неправомерно в миналото.

Твърди се, че религиозният орган в централната провинция Сиудад Реал е лишил свещеника от ранга му през 2019 г. и е докладвал за случая на прокурорите след вътрешно разследване на злоупотреби, извършени, когато той е преподавал на тийнейджъри.

През декември вестник „Ел Паис“ публикува повече от 1200 предполагаеми случая на тормоз от страна на духовенството в продължение на седем десетилетия, а парламентът по-късно натовари главния прокурор да ги разследва. Омбудсманът Анхел Габилондо каза днес, че службата му вече е помогнала на 201 жертви през първите два месеца от разследването.

Испанската католическа църква обяви в началото на 2022 г., че дълбоко съжалява за злоупотребите, ще сътрудничи на властите и ще осигури прозрачност, помощ и обезщетения за жертвите.

Ройтерс съобщава, че е започнало разследване в цялата епархия и се наблюдава от частна адвокатска кантора.