НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

3 грешки, които всеки допуска при лечението на настинка

Есента е сезон, през който пръв приятел на много от нас става настинката, а причината за това най-вече са по-ниските температури. Повечето от нас обаче са свикнали да лекуват настинката сами, без хапчета и по народному. Много от нас вярват, че няма смисъл да ходят при лекаря, да дават много пари за лекарства и да тровят организма си с химикали. Това е абсолютно така, но има едно голямо „но“.

Оказва се, че повечето от нас допускат 3 големи грешки, когато се опитват да се отърват от досадното кихане, втрисане и хрема. В следващите редове ще ви посочим кои трикове са безполезни и всъщност с тях просто отлагате развиването на по-сериозна инфекция, но само за малко.

Вярвате ли в силата на животоспасяващото посещение в сауната, чаят с джинджифил и лимон или огромните дози витамин Ц? Ето как стоят нещата в действителност.

Какво не е наред с народните рецепти?

На първо място „доказаните методи“ всъщност не са били научно тествани от никого. Те не помагат на тялото ни, а просто по някакъв начин евентуално могат да облекчат състоянието ни.

Идея: В началото на всяко заболяване всеки иска да загрее тялото си с взимане на горещ душ или влизане в сауната.

Причина: По този начин веднага ще повишим телесната си температура и ще стартираме активен процес за борба с вирусите.

Реалност; За съжаление така повишаваме само външната си телесна температура. Нито един душ или сауна не могат да повлияят на вътрешните ни органи и процесите в организма ни.

Идея: Пийте горещ чай с джинджифил, мед, лимон и т.н.

Причина: Такива напитки затоплят тялото отвътре и съдържат много витамин Ц. Имат противовъзпалителни свойства.

Реалност: Това е така, но само отчасти. По време на настинката е добре да се пие чиста вода или топла плодова напитка, но без захар.

Чаят съдържа кофеин и танини – вещества, които напротив, насърчават задържането на течности в организма. Що се отнася до наличието на витамини в такива напитки, за съжаление тяхното съдържание е твърде малко, за да се говори, че имат сериозен ефект върху хода на заболяването.

Идея: Приемане на огромни количества витамин Ц.

Причини: Смята се, че високите дози на витамин Ц, който има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, могат да ни помогнат да преборим настинката.

Реалност: По правило именно тази препоръка е най-силно дебатирана. От една страна витамин Ц наистина е мощен антиоксидант и помага да се предпазите от вируси. От друга страна приемът на големи дози може да има нежелани последици за организма ни.

Какви алтернативи може да използвате?

Експерти препоръчват имуностимулиращи лекарства, с които да преборите болестта в зародиш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *