276 пункта за ваксиниране срещу COVID-19 в цялата страна

276 пункта за ваксиниране срещу COVID-19 в цялата страна

276 пункта за ваксинирането срещу COVID-19 са създадени към момента в страната. Всички те ще бъдат отбелязани на интерактивна карта в Google. По нея се работи в момента и предстои пускането й.

Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол в петък и обясни каква разяснителна кампания има за ваксинирането срещу COVID-19.

Пред депутатите проф. Ангелов обясни, че в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 е разписано провеждането на целенасочена комуникационна кампания. Здравният министър посочи още, че в единния

информационен портал Coronavirus.bg

е разработен модул. В него е поместена цялата информация от света за ваксините срещу COVID-19, които са разрешени за употреба в рамките на ЕС. Освен това в модула са поместени най-често задаваните от пациенти и лекари въпроси, актуална статистика, видеоматериали и полезни връзки, както и официална информация от СЗО и Европейския център за контрол и превенция на заболяванията. „Много скоро този модул ще се превърне в мобилно приложение, то ще бъде съвместимо с двете информационни системи – андроид и ios, и всеки ще може да го инсталира на телефона си“, каза Ангелов.

„Продължаваме по пътя и вярваме, че българските граждани ще бъдат най-информираните в ЕС“, изрази увереност здравният министър. Той посочи представителството на ЕК в България като друг ключов партньор в

разяснителната кампания

за ваксинирането. С наше съдействие се разработва специална информационна кампания за Фейсбук под формата на видео. В него вече ваксинирани лекари и медицински сестри обясняват ползите от ваксинирането срещу COVID-19.

Народният представител от БСП Георги Михайлов критикува министъра, че няма достатъчно информация за ефекта на ваксините върху определени групи като онкоболните и други. На свой ред здравният министър отговори, че няма как да си измисля отговори: „Не очаквайте МЗ да измисля отговори, това е непрофесионално, а аз не съм свикнал да действам непрофесионално“, каза проф. Ангелов.

Здравният министър допълни и че проф. Тодор Кантарджиев е изнесъл лекция на достъпен и разбираем език за видовете ваксини и ползите от тях, която е качена в портала. „В лицето на медиите срещаме доверен партньор. Благодарение на тях адекватната информация за ваксините достига до много хора“, каза още проф. Ангелов.