25 дела за вътрешен тероризъм са били заведени в САЩ след щурма на Капитолия

Най-малко 25 дела за вътрешен тероризъм са били заведени в САЩ във връзка със смъртоносния щурм на Капитолия в сряда от поддръжници на президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на конгресмен демократ.

Министерството на правосъдието междувременно съобщи, че още двама души са били арестувани за участие в безредиците.

Джейсън Кроу, член на комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите, каза, че е бил уведомен от министъра на сухопътните сили Райън Маккарти за заведените най-малко 25 дела за вътрешен тероризъм. Освен това Пентагонът е осведомен за евентуални заплахи от потенциални терористи в дните преди и по време на самата церемония на 20 януари по встъпване в длъжност на избрания за президент демократ Джо Байдън. „Открити били дългоцевни огнестрелни оръжия, коктейли Молотов, взривни устройства и свински опашки, което навежда на мисълта, че за малко е било избегнато още по-голямо бедствие“, заяви още Кроу, разказвайки за телефонния си разговор с Маккарти.

Министърът на сухопътните сили уведомил конгресмена демократ, че Пентагонът работи с местните и федералните правоохранителни органи, за да координират охранителните дейности, като признал, че преди щурма не са били докладвани достатъчно данни какво се готви.

Кроу на свой ред изразил безпокойство по повод съобщенията, че действащи и бивши американски военнослужещи са участвали в щурма на Капитолия. Министърът на сухопътните сили обещал да предприеме „допълнителни мерки“.

При безредиците на Капитолия загинаха петима души, сред които един полицай. Втори полицай, участвал в овладяването на ситуацията, е починал след това, докато не бил на работа, но няма официално посочена причина за смъртта му.

При щурма бе убита и ветеранка от военновъздушните сили, която е била на мисия в Афганистан и Ирак.

Министерството на правосъдието на САЩ съобщи в изявление, че още двама души са били арестувани за участие в щурма.

Става въпрос за двама мъже – съответно от Тексас и Тенеси. Те били разпознати на снимки в залата на Сената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Личният лекар на папа Франциск почина от COVID-19
Next post Сачева: Не трябва да се успокояваме и да разпускаме мерките преждевременно