200 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 идват в Европа до септември

Доставката на първоначално договорените 200 милиона дози от ваксината срещу КОВИД-19 на американската компания Пфайзер (Pfizer) и германската Бионтех (BioNTech) за Европейския съюз ще приключи до септември догодина, съобщи днес говорител на Европейската комисия, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че дългият срок, който досега не беше обществено достояние, потвърждава предположенията, че блокът с население от 450 милиона души ще има нужди от ваксини и от други доставчици, за да ускори масовата ваксинация.

Повечето страни членки на ЕС започнаха да ваксинират своето население, като започнаха от медицинските работници и уязвимите групи. Единствената ваксина, разрешена досега в съюза, е тази на Пфайзер/Бионтех, като е необходимо да бъдат поставени две дози.

„Разпределянето на всички 200 милиона дози е планирано да завърши до септември 2021 г.“, каза цитираният говорител на ЕК за Ройтерс. Той допълни, че се водят преговори за доставката на допълнителни 100 милиона дози – опция, предвидена в договора на ЕС с Пфайзер и Бионтех.

Съюзът има подписани сделки с различни фармацевтични компании за общо близо 2 милиарда дози ваксина. На 6 януари е предвидено ресорният регулатор в ЕС, Европейската агенция по лекарствата, да реши дали да одобри ваксината на американската компания Модерна (Moderna).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Велев: Мярката 60/40 така и не можа да надхвърли обхвата от 10%
Next post Пратките от Великобритания за ЕС с митническа декларация от 1 януари