2/3 в САЩ са като българите: Живеят от заплата до заплата

2/3 в САЩ са като българите: Живеят от заплата до заплата

Все по-малко американци успяват да спестят пари от месечния си бюджет заради продължаващото покачване на цените, което надвишава повишението на заплатите, информира Си Ен Би Си.

Към септември 63 на сто от американците са като българите – живеят от заплата до заплата, според неотдавнашен доклад на „ЛендингКлъб“ (LendingClub), което е близо до отчетения през март исторически максимум от 64 на сто. Миналата година броят на хората, които са се чувствали притиснати от финансови затруднения, е бил около 57 на сто.

„Потребителите не са в състояние да се справят с галопиращата инфлация“, казва Анудж Наяр, специалист по финансовото здраве в „ЛендингКлъб“. „Да има работа вече не е достатъчно за средностатистическия американец“, посочва още той.

Според него увеличението на заплатите не е достатъчно и много потребители остават с много малко или никакви средства, след като платят месечните разходи. По думите му инфлацията е довела до постоянен спад на реалните заплати.

Индексът на потребителските цени, който измерва средната промяна в цените на потребителските стоки и услуги, се е повишил с 8,2 на сто на годишна основа и все още се колебае около най-високите равнища в началото на 80-те години на миналия век.

Реалните средни почасови доходи са се понижили с 0,1 на сто на месечна основа и с 3 на сто на годишна основа, според Бюрото по трудова статистика.

В отделен доклад на „Селъри файнанс“ (Salary Finance) се посочва, че две трети от работещите пълнолетни американци са заявили, че са по-зле финансово, отколкото преди година.

Дори финансите на хората с високи доходи са се влошили, отбелязва „ЛендингКлъб“. От тези, които печелят шестцифрени суми, 49 на сто са заявили, че живеят от заплата до заплата, което е скок спрямо 38 на сто миналата година.

В резултат на това много американци са прибягнали към спестяванията си или до заеми.

С този темп финансовите трудности могат да достигнат рекорден максимум до края на 2022 г., според Наяр. С оглед на това, че не се очаква инфлационният натиск да се понижи животът от заплата до до заплата е на път да се превърне в норма, заяви той.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши миналия месец основната лихва с 0,75 процентни пункта за трети пореден път, за да успокои галопиращата инфлация. Централната банка намекна , че може да се очакват още увеличения, докато инфлацията не покаже признаци за отстъпление.