15 години затвор за убиец на журналистката Дафне Галиция

15 години затвор за убиец на журналистката Дафне Галиция

Винсънт Мускат – един от тримата подсъдими за убийството през октомври 2017 г. на малтийската разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция, беше осъден днес на 15 години затвор в столицата Валета, предаде Франс прес.

Обявявайки присъдата, съдебният състав отбеляза, че е взел под внимание факта, че Винсънт Мускат, който по-рано днес за пръв път се е признал за виновен за убийството, е сътрудничил на полицията и затова прокуратурата е поискала такова наказание.

На 16 октомври 2017 г. журналистката и блогърка Дафне Галиция, която разследваше корупцията на най-високо ниво в Малта, беше убита с бомба, поставена под колата й.

Трима мъже с досиета – братята Алфред и Джордж Деджорджо и Винсънт Мускат – са обвинени на следващия ден за участие в организирана престъпна група и залагане на бомба. Оттогава те не се признаваха за виновни, до днешния обрат, когато Мускат реши да признае вина.

Четвърти мъж, свързан с делото – Йорген Фенек, бизнесмен и собственик на компанията „17 Блек“ (17 Black), беше арестуван през 2019 г. на яхтата си край Малта, докато се опитваше да избяга. Официално се смята, че Фенек разполага с информация по случая. Някои медии и семейството на журналистката го представят като вероятен поръчител на убийството, но изслушваният по обвиненията срещу него още не са започнали.

Същевременно, арестът на Фенек доведе до поредица оставки на най-високо политическо ниво. Началникът на кабинета на тогавашния министър-председател Джоузеф Мускат подаде оставка през ноември 2019 г., последван от министъра на туризма, а министърът на икономиката беше временно отстранен, докато трае разследването. След това премиерът обяви на 1 декември, че и той ще подаде оставка и напусна поста си през януари 2020 г.