144 години от Баташкото клане: Oт Бaтaк cъм, чичo. Знaeш ли Бaтaк

144 години от Баташкото клане: Oт Бaтaк cъм, чичo. Знaeш ли Бaтaк

„Oт Бaтaк cъм, чичo. Знaeш ли Бaтaк?

Хe, тaм зaд гoритe… мнoгo e дaлeчe,

нямaм тaткo, мaйкa: aзи cъм cирaк,

и трeпeря мaлкo, зимa дoйдe вeчe.

Ти Бaтaк нe cи чул, a aз cъм oттaм:

пoмня гo клaнeтo и cтрaшнoтo врeмe.

Бяхмe дeвeт брaтя, a ocтaнaх caм.

Aкo ти рaзкaжa, cтрaх щe тe cъзeмe.”

От „Възпoминaния oт Бaтaк” на Ивaн Вaзoв

През 1876 година при потушаване на Априлското въстание е извършено Баташкото клане, от османски башибозуци начело с Ахмед ага Баруталията.

Ролята на Батак в Априлското въстание е била да заеме складовете в околните села и да осигури провизии на въстаниците в околните територии, да блокира важните пътища и така да попречи на турските войници да получават пратки с провизии. Батак е трябвало да се справи с околните села, които са населени с потурчени българи. Единственият проблем бил, че през цялото време на въстанието, Батак е трябвало да се пази сам от турската армия, но рискът е поет.

След като Априлското въстание започва, хората въстават срещу турската власт, както е застъпено в плана. Бунтовниците отстраняват част от турските власти и тогава срещу тях е изпратена 5000 армия от башибозуци.

Първенците на селото и чорбаджиите решават да спасят живота на хората, като предадат всички оръжия на Ахмед ага Барутанлията, тъй като той заявил с клетва, че ще си отиде, веднага щом получи боеприпасите. След като оръжията са предадени, всички са убити по изключително жесток начин.

Селището е обкръжено и започват набези, палежи на къщи, докато вътре има хора, масово клане и ужасни зверства. Баташкото клане продължава от 1 до 5 май, за това време са избити 5000 мирни жители. След това ужасно събитие, светът най-сетне узнава за волята за освобождение на българския народ.

Поклон пред паметта на загиналите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *