144 години от Баташкото клане: Oт Бaтaк cъм, чичo. Знaeш ли Бaтaк

„Oт Бaтaк cъм, чичo. Знaeш ли Бaтaк?

Хe, тaм зaд гoритe… мнoгo e дaлeчe,

нямaм тaткo, мaйкa: aзи cъм cирaк,

и трeпeря мaлкo, зимa дoйдe вeчe.

Ти Бaтaк нe cи чул, a aз cъм oттaм:

пoмня гo клaнeтo и cтрaшнoтo врeмe.

Бяхмe дeвeт брaтя, a ocтaнaх caм.

Aкo ти рaзкaжa, cтрaх щe тe cъзeмe.”

От „Възпoминaния oт Бaтaк” на Ивaн Вaзoв

През 1876 година при потушаване на Априлското въстание е извършено Баташкото клане, от османски башибозуци начело с Ахмед ага Баруталията.

Ролята на Батак в Априлското въстание е била да заеме складовете в околните села и да осигури провизии на въстаниците в околните територии, да блокира важните пътища и така да попречи на турските войници да получават пратки с провизии. Батак е трябвало да се справи с околните села, които са населени с потурчени българи. Единственият проблем бил, че през цялото време на въстанието, Батак е трябвало да се пази сам от турската армия, но рискът е поет.

След като Априлското въстание започва, хората въстават срещу турската власт, както е застъпено в плана. Бунтовниците отстраняват част от турските власти и тогава срещу тях е изпратена 5000 армия от башибозуци.

Първенците на селото и чорбаджиите решават да спасят живота на хората, като предадат всички оръжия на Ахмед ага Барутанлията, тъй като той заявил с клетва, че ще си отиде, веднага щом получи боеприпасите. След като оръжията са предадени, всички са убити по изключително жесток начин.

Селището е обкръжено и започват набези, палежи на къщи, докато вътре има хора, масово клане и ужасни зверства. Баташкото клане продължава от 1 до 5 май, за това време са избити 5000 мирни жители. След това ужасно събитие, светът най-сетне узнава за волята за освобождение на българския народ.

Поклон пред паметта на загиналите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Европейският прокурор Лаура Кьовеши осъди родната си Румъния
Next post Европа се връща към живот, но с маски, дистанция и без молове