100% ефективност на руската ваксина за клетъчния имунитет

100% ефективност на руската ваксина за клетъчния имунитет

Ефикасността на ваксината срещу коронавируса „Спутник V“ за изработването на клетъчен имунитет след имунизацията е близо 100 процента.

Агенцията цитира изявление на старши научен сътрудник на центъра „Гамалея“ Даря Егорова. Споменатият институт е разработчик на ваксината, която беше регистрирана на 11 август миналата година.

„Имунологичната ефективност, която се отнася до клетъчния и хуморалния имунен отговор, превишава 98 процента при хуморалния и доближава 100 процента при клетъчния“, изтъкна Егорова.

По нейните думи междинният анализ на данните от пострегистрационните изследвания на епидемиологичната ефикасност на „Спутник V“ възлиза на над 91 процента. Тези данни, които са в процес на публикация, ще станат достъпни до няколко седмици. Тази висока ефективност е била регистрирана в най-различни подгрупи пациенти, независимо от техния пол и възраст.

По време на изпитанията след регистрацията на „Спутник V“ не са били констатирани никакви сериозни странични ефекти от ваксината, както и смъртни случаи след прилагането й.