1/3 от американците вярват, че коронавирусът е създаден в лаборатория

1/3 от американците вярват, че коронавирусът е създаден в лаборатория

Теориите на конспирацията винаги намират място, когато човечеството бъде сполетяно от една или друга вълна. Мнозина все още са убедени, че правителството на САЩ е организирало атаката на 11 септември срещу Световния търговски център, има и такива, които са убедени, че СПИН е бил създаден, за да ограничи популацията на малцинствата в Щатите, а днес немалко хора са убедени, че пандемията от COVID-19 е лабораторен експеримент. Ако трябва да сме точни, 29% от американците, анкетирани от статистическата организация Pew, са на мнение, че коронавирусът произлиза от нечия лаборатория.

Конспираторите често са на мнение, че химическото оръжие се появява по грешка (6%), както прекалено често се случва във филмите за супергерои. Именно този жанр в киното се превърна в един от символите за съвременното поколение, като вече повече от 20 години Железният човек и Батман формират мисленето на милиони по целия свят.

Проучването се е постарало да обхване хора от различен пол, възраст, етнос, образование и политически убеждения, като най-фрапантен е процентът на конспиратори сред нискообразованите малцинствени групи с демократични възгледи. Именно там между 34-39% са хората, които вярват на лабораторната теория.

На другия полюс са либералите с висше образование. Там между 61-64% се доверяват на мнението на специалистите, че COVID-19 е природна аномалия, за която просто здравеопазването не е било подготвено.

Има и немалка група хора, които не са склонни да изразят мнение по тази тема. 41 на 100 са афроамериканците, които не са сигурни за произхода на вируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *