НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Янко Христов от Лондон в помощ на бизнеса в България

Българин, който работи като банкер в Лондон, поде инициатива в помощ на българския бизнес в Родината. Янко Христов създаде онлайн платформа за набиране на средства, които да отидат директно за заплати на малки български фирми.

Идеята за това дошла, след като негов приятел организирал кампания, за да спаси бара, който притежава, пише bg-voice.

„Изчаках да видя какво отражение ще има върху бизнеса и какви мерки ще се предприемат за хората, засегнати от кризата. Реших, че колкото и малка да е сумата, можем да помогнем“, казва Христов пред „24 часа“. Той нарекъл кампанията си „Денят след утре“, а сумата, който заложил като крайна цел в нея, е 10 000 паунда. Но дори и да мине този размер, парите ще бъдат разпределени за нуждаещи се фирми.

27-годишният банкер се надява, че голяма част от помощта

ще дойде от хора извън България

в началото предимно от приятели и познати. Вярва, че и българите ще се включват въпреки трудностите, пред които са изправени.

Според разработения от българина план с него ще могат да се свързват фирми от България, като от тях ще се изискват финансови отчети, които и към момента са публични. Те трябва да поискат конкретна сума и да обяснят защо я искат, а след като я получат, да докажат за какво са я използвали.

„Целта е да се види, че компанията е била в нормално състояние, преди да се въведе извънредното положение. Не е била близо до това да фалира. Искаме помощта да е насочена към тези, които са плащали заплатите навреме“, казва Христов.

С него вече са се свързали няколко фирми за помощ. Една от тях се отказала, след като са били поискани финансовите отчети. Включва се и училище от Бургас, което предоставя възможност освен за стандартното обучение и за алтернативно чрез уроци в природата, пътуване в страната и т.н.

Директорката работи от пет години по създаването на училището, като внимателно подбира екипа си. Изпраща на Христов документите, с които той се убеждава, че макар и частно, училището не генерира печалба.

„Има около 20 деца, директорката иска да плаща заплатите на учителите за три месеца. Както и таксите за този период да бъдат намалени наполовина, за да запази децата. Освен това директорката е в майчинство в момента, има близнаци

цялата история ме грабна

разказва Христов.

Това е един от примерите за какви каузи ще бъдат насочени усилията. Изчислява, че за да се подкрепи учебното заведение, ще са необходими 9000 лв.

Българинът е категоричен, че всички дарения ще се обявяват публично както във Facebook, така и в страницата на кампанията. Там всичко ще е подробно описано и ще става ясно къде са отишли всички пари и как точно са били разпределени.

Във Великобритания онлайн даренията са много разпространени. Подкрепяни са и от корпорациите. Ако някой се включи да тича в маратон за дадена кауза и събере определена сума, то фирмата, в която работи, ще подкрепи кампанията със същата сума.

„Компаниите удвояват даренията, като имат специални бюджети за това. Без значение дали става въпрос за 20 или за 200 паунда. Аз не познавам човек тук, който не е дарявал или не е организирал такава кампания. Хората са свикнали и го правят много често“, разказва Христов.

Посочва, че практиката е толкова разпространена, че дори и двойки, които не могат да си позволят да отидат на меден месец, са подкрепяни от обществото.

Христов е от Бургас, но се мести да живее в Лондон преди 8 години, когато започва да учи „Счетоводство и мениджмънт“. Сега работи в банка, където се занимава с хедж фондове. Планът му е да се върне в България и да е по-близо до семейството си.

„Засега мерките, които виждам, не ми харесват.

Има неща, които ме спират да се върна

но точно те ме накараха да започна кампанията си“, разказва той.

Определя първоначалната реакция на кризата в Англия като доста неправилна, но смята, че вече грешките са поправени.

„Това сега коства много и затова Великобритания има най-тежките цифри в пандемията от европейските страни. Сега се опрощават наеми, хазаите могат да не плащат ипотеките си, замразени са плащания за кредитни карти, овърдрафти и т.н. Бизнесите ще могат да получават директно пари от правителството. Парите, които се инвестират за маски, екипировки са доста“, казва той.

Сестра му отваря магазин за декорации в Париж преди повече от година, но в момента както всеки подобен тип обект е затворен. Тя получава 1500 евро месечно от правителството като помощ за всеки бизнес, кредитът й към банката е замразен, а наемът е намален. Пак по заповед на правителството комуналните сметки са замразени.

„Вземат се мигновени мерки, за да може да продължават хората по един или друг начин. Най-малко да разполагат с пари, за да могат да прекарат месеца“, казва Янко.

Той не е съгласен с твърденията, че ако след два месеца извънредното положение бъде прекратено, то и икономиката ще заработи с нормалните си темпове.

„В следващата година и половина няма да има нищо нормално, което да правим. Знам, че е малко черногледо, но имайки предвид, че вирусът е опасен, хората няма да могат да се събират на толкова големи групи, ще са нужни ваксини и т.н. Не вярвам, че в обозримо бъдеще улиците ще изглеждат както преди – пълни с хора“, смята той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *