Янев: Заварихме хаос, сега намираме системен безпорядък

Янев: Заварихме хаос, сега намираме системен безпорядък

„Служебното правителство няма комфорта на 100 дни толеранс. Това, което заварих беше хаос, за съжаление, колкото повече работим, намираме нещо повече от хаос – системен безпорядък и липса на правила. Тази практика е част от негативната констатация, която намираме“. С тези думи започна отчета на работата на правителството за първия месец от мандата си министър-председателят Стефан Янев.

В брифинга участват освен премиерът Стефан Янев, вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министрите на икономиката, финансите и здравеопазването – Кирил Петков, Асен Василев и д-р Стойчо Кацаров. Като пример за безпорядъка в държавата Янев даде източените язовири у нас.

“Опитваме се да преодолеем причините, които изкараха хората на площада миналата година. Показа се стремеж за промяна”, коментира още служебните премиер и допълни, че силата на гражданите е, че те определят дневния ред.

Янев заяви, че куражът на служебното правителство се състои в това, че корупцията е замаскирана законосъобразно. Премиерът пак повтори, че честността е основен водещ критерии за управлението им. За изборите каза, че ЦИК в момента има възможност да вземе информирано решение за доставката на машините.

“Мисля че сме на прав път и няма да има препядствия пред организацията за изборите”, коментира минситър-председателят. По думите му служебния кабинет трябва да покаже нов стил на поведение.

„Искаме да вдъхнем на гражданите увереност, че техния вот има значение“, заяви още той. Янев призова хората да гласуват, за да имат усещането, че участват в управлението на страната. Премиерът изтъкна и ролята на медиите и благодари за толерантността.