Южна Гърция в огнен обръч, 111 горски пожара пламнаха за два дни

Южна Гърция в огнен обръч, 111 горски пожара пламнаха за два дни

4000 жители на шест села и 800 деца от летен лагер бяха евакуирани заради опустошителните горски пожари в южната част на Гърция, предадоха местните медии. Огнената стихия избухна в сряда по обед в района на град Коринт, на полуостров Пелопонес. Най-силно засегнато бе село Кехриес, където изгоряха десетина къщи.

Горският пожар бил разпалван от силните ветрове, чиято сила достигна шеста степен по скалата на Бофорт. Властите заявиха, че се е наложило да евакуират жилищна зона, когато огънят, бушуващ в борова гора, се приближил до военен лагер, където били складирани експлозиви. Евакуирани бяха жителите на шест села в района. Превантивно бяха изведени и децата от летен лагер, като малките палавници бяха отведени на по-сигурно място близо до плажа.

Десетки огнеборци, подкрепяни от противопожарни самолети, водеха неравна битка с пламъците, подклаждани от поривите на вятъра. Пожарникари, действащи в района на Лутра Ореас Еленис, едва се спасиха, когато техният автомобил се запали и изгоря напълно. Общо 111 горски пожара бяха регистрирани в рамките на два дена. Повечето от тях бяха поставени бърз под контрол, но в района на Кехриес и други места около Коринт отнената стихия продължи да напредва и през нощта. Фронтът на пожара нарасна до 30 километра.

Понастоящем с огнената стихия се борят 236 пожарникари с 54 автомобила, подпомогнати от 15 групи доброволци. Шест противопожарни хеликоптера и четири самолета изливат вода над пламъците. Началникът на противопожарната служба Стефанос Колокурис координира работата на огнеборците от мястото на инцидента.

Има индикации за палеж, заяви кметът на Коринт Василис Нанопулос пред местната телевизия. Той допълни, че е поискал от военните да му предадат записите от охранителните камери на лагера край Кехриес. „Местните жители се оплакаха, че има значителни признаци за палеж, а аз не изключвам възможността камерите във военния лагер да са заснели нещо, което да се окаже полезно при разследването“, заяви Нанопулос. Два пожара избухнаха и край близкия курорт Лутраки, но те бяха поставени под контрол.

Противопожарната служба продължи да се бори вчера с огнената стихия на три фронта, предаде в. „Прото тема“. Освен Коринт и Лутраки, като най-сериозен се оказа проблемът с пожара край село Фигалия. Оттам бе съобщено и за смъртен случай. 55-годишен мъж бил намерен мъртъв близо до обхванатия от пламъците район. Оказало се, че той пасял коне, когато пламнала гората. Предполага се, че той е бил стъпкан от уплашените животни.

Пожар пламна вчера по обед и в района на Елеонас край Атина, предаде сайтът Еретикос. Силните ветрове разпалват пламъците, обхванали тревистите зони. Пушекът от пожара се издига в небето над гръцката столица. Чуват се сирените на пожарните коли, които се приближават към мястото на инцидента.

Новата вълна от горски пожари в Гърция избухна точно две години след опустошителното бедствие в гръцкото градче Мати, разположено източно от Атина. Внезапно избухналият там пожар взе 102 жертви и рани над 200 души, припомнят местните медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *