Щъркели бедстват в априлската зима у нас

Щъркели бедстват в априлската зима у нас

Стотици щъркели, които долетяха в България, подмамени от топлото време в края на март, сега бедстват в априлската зима, пише Lupa.bg.

„Снеговалежите принуждават идващите от юг ята щъркели да нощуват на земята, а не по клоните на дърветата и стълбовете. Птиците не виждат през нощта, възможно е да излизат на пътя“, съобщиха от организацията DOG Help – BG и помолиха шофьорите да бъдат внимателни да не наранят птиците.

В сдружението са получили обаждания от различни райони, че има много щъркели кацнали по земята близо до пътните платна.

„Почти всяка година се случва това в България, по това време на годината когато има снеговалежи. Ако видите премръзнал щъркел приберете го на топло и след това го пуснете на свобода. Само бедстващи щъркели, просто кацнали няма смисъл, ако са добре да ги гоните и хващате, защото така губят калории“, казват от DOG Help – BG.

„Всеки който иска и види бедстващи щъркели може да ги нахрани с риба, пилешко месо, на малки парчета поставени в плитък съд“, добавят от организацията.

Същевременно във фейсбук групата „Забелязано в София“ също бяха публикувани снимки на зъзнещи щъркели в гнездата си.

„Миналата година ги спасяваха, огньове палеха, носеха им храна. А сега зарад таз корона, нищо, пише фейсбук потребител в групата. Други успокояват, че щъркелите се приспособяват към студа и ще оцелеят.

„О, милите щъркели и те са в извънредно положение“, казва трети, а четвърти шеговито добавя да се обяви кампания DMS shtarkel.

„Ще издъръжат, те се оттеглят основно заради храната. Не заради студа“, убедени са част от членовете на групата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *